Нови случаи на ебола в Испания и САЩ

В Испания и САЩ има нови случаи на заболели от хеморагичната треска, причинявана от вируса ебола.

Още трима души със съмнение за ебола са приети в болницата “Карлос Трети” в Мадрид. От 7 пациенти, поставени под наблюдение, с положителен резултат е само медицинската сестра, която работи в същата болница Тереза Ромеро Рамос. Тя е била в екипа, който се е грижеше за двамата, заразени испански мисионери, които починаха в следствие на смъртоносния вирус, съобщи БНТ.

Медици от “Карлос Трети” са изпаднали в паника и някои са напуснали работното си място след потвърдената диагноза на Тереза Ромеро Рамос. Освен нея още 50 души са под карантина.

Според регионалния деректор на СЗО за Европа случаите на зараза с Ебола на стария континент са неизбежни. Европа обаче е подготвена да предотврати епидемия, смята специалистката.

В Съединените щати заместник на шерифа на окръг Далас се е разболял, след като е влизал в жилището на заразеният с ебола и по-късно починал пациент жител на Далас Томас Дънкан. Освен това една от болниците в Ню Йорк съобщава, че в сряда е докаран мъж със симптоми на ебола. Пациентът – 31-годишен жител на нюйоркския район Харлем – неотдавна е бил в Нигерия.
От Световната банка предупредиха, че икономическата цена на епидемията от ебола в Западна Африка може да надхвърли 32 милиарда долара до края на 2015 г., ако епидемията се разпространи извън трите засегнати в момента страни – Гвинея, Лиерия и Сиера Леоне.

Професор Петер Пиот, шеф на Обединенатата програма на ООН по ХИВ и СПИН, предупреди, че може да се очакват още случаи на зараза с вируса ебола сред медици дори и в развити страни.

Досега се твърдеше, че вирусът не се предава по въздушно-капков път, а само и единствено чрез телесните течности на заразен пациент. Някои от новите случаи поставят под съмнение това твърдение. Освен това научни екипи вече съобщиха, че вирусът на ебола има способността бързо да мутира, особено в човешкия организъм.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.