Нови мерки срещу нелегалните имигранти

Европейската комисия представи днес нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в Европейския съюз.

Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години. За всяка държава от ЕС, участваща в схемата, са предложени конкретни бройки, като от България се очаква да приеме 788 имигранти. За всеки приет по схемата имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин. Схемата предвижда нашата страна да приеме 343 имигранти, пристигнали в Италия (от общо 24 000), 229 от Гърция (от общо 16 000), както и 216 разселени имигранти. Разселените от Италия и Гърция имигранти ще бъдат онези, пристигнали от Сирия и Еритрея след 15 април тази година.

Комисията представи препоръки за приемането на имигрантите, като основното задължение е от тях да бъдат сваляни пръстови отпечатъци. Предвижда се също задълбочено сътрудничество със страните на произход на имигрантите, както и с доставчиците на интернет, за да се подсили борбата с каналджиите. Друга нова мярка е събирането на данни за плавателните съдове, използвани от престъпните мрежи на каналджиите.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева уточни днес на пресконференция в отговор на въпрос, че за следващата година бюджетът на ЕС предвижда чувствително увеличение на средствата, свързани с имиграцията. Предложението на ЕК за новия бюджет е 9,5 милиарда евро (увеличение с 28,5 на сто) за справянето с външни кризи, каквито са събитията в Украйна и в Сирия. Средствата по програмите за съседство и за сътрудничество за развитие ще бъдат увеличени съответно на 2,1 милиарда евро (с 34 на сто повече спрямо миналата година) и 2,7 милиарда евро (повишение от 27 на сто). “Трябва да разглеждаме въпроса с миграцията в глобален смисъл. Обърнете внимание на увеличението на инвестициите в икономическото развитие – това е инвестиция там, където възникват причините за миграцията, в крехките държави“, отбеляза Георгиева. “Убедена съм, че въпросът с имигрантите ще остане открит, докато има проблеми при съседите, трябва да бъдем готови заедно да се справяме с този проблем”, добави тя.

Според българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки предложението за въвеждане на квоти и разпределяне на мигранти между държавите-членки е недостатъчна мярка. Съветът и Европейската комисия лансират тази теза като една от мерките за облекчаване на ситуацията с хилядите имигранти, които ежедневно влизат на територията на Европейския съюз.

 Според Джамбазки решението на проблема не е в квотите.

 “Считам, че въвеждането на квоти е грешка. Това лекува симптома, а не болестта. Говорим за квоти и как ще разпределяме 20-30 хиляди нелегални имигранти между 28-те държави-членки. А когато тази квота свърши? Тогава какво? Ясно е, че след това пак ще страдат България, Италия, Испания, Гърция. Когато квотите се изчерпят, ние ще бъдем оставени отново да се оправяме сами. Квотите са лицемерие и двоен стандарт. Само в Италия влизат по около 1000 души на ден, само в България границата преминават 100-150 човека на ден. Квотите няма да решат нищо, докато проблемът не бъде решен”, обяснява заместник-председателя на ВМРО – Българско национално движение.

Подобна е реакцията и на представители на Великобритания, Франция, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Унгария и Испания, които също считат предложението за квоти за неудачно и неработещо.

“Предлага ни се пак един либерален модел, който само ще преразпределя вълната. Нещо повече – когато започне операцията срещу трафикантите в Либия, потокът ще се измести на изток и ще залее България и Гърция. Докато региони като Либия не бъдат омиротворени, докато терористите и трафикантите не бъдат изгонени от там, никакви мерки за квоти няма да проработят. Квотите са палеативна мярка, дори много закъсняла като предложение“, разяснява евродепутатът.

Според него ако квотната система се възприеме, то не е ясно по какъв механизъм ще се определя колко и кои имигранти да се разпределят между държавите и колко да останат в държавите, където са влезли. И в момента България е приела в пъти повече лица, отколкото може да си позволи да издържа. Проблемът е и в крайно либералния подход, който се прилага тук, а именно над 2/3 от молбите за статут се одобряват. Позицията на българския представител е, че нелегалната икономическа имиграция от Близкия Изток и Африка не бива да се толерира и вместо да се дават статути на тези мигранти, те трябва да се депортират, както смята да постъпва оттук нататък Франция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.