Нови консултации на Нормандската четворка, боят за Дебалцево продължава

Лидерите на страните от т. нар. “Нормандска четворка” обсъдиха в конферентен разговор ситуацията в Украйна и продължаващите случаи на нарушаване на примирието, уговорено по време на последната им 16-часова среща в Минск. Президентите на Украйна, Русия и Франция Порошенко, Путин и Оланд, както и канцлерът на ФРГ Меркел са дискутирали като цяло комплекс от мерки за мирно уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна, а в частност – въпроси, отнасящи се до режима на прекратяване на огъня, изтеглянето на тежките оръжия от страните в конфликта, а също и ситуацията около град Дебалцево.
съобщи пресслужбата на Кремъл.

Световните агенции съобщиха също така, че президентът на Украйна Порошенко е говорил по телефона конфликта и с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който го уверил, че САЩ подкрепят страната му.

Вчера украинската армия и сепаратистите си размениха взаимни обвинения в нарушаване на примирието. Според споразумението за прекратяване на огъня, договорено миналата седмица, воюващите страни трябваше да започнат изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия днес, припомни БНР. Радиото цитира украинския военен говорител Анатолий Стелмах, който изтъква, че изтеглянето зависи от пълното спазване на прекратяването на огъня, както и представителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин. По думите на Пушилин, бойците му не могат да преустановят битката за Дебалцево от морални съображения.

“Нямаме право да спрем сраженията за Дебалцево. Това е въпрос от морално естество и наша вътрешна територия. Готови сме за едновременно изтегляне, но няма да направим нищо едностранно, защото така нашите войници ще се превърнат в мишени”, казва Пушилин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.