Новата ЕК може да започне работа с месец-два закъснение

Новата Европейска комисия, начело с Жан-Клод Юнкер, може да не спази планираната дата 1-ви ноември за начало на своята дейност, след като Европейският парламент отхвърли Аленка Братушек, кандидата на Словения за комисар, предаде БНР, като се позова на информация на Франспрес. Според източник от европейските институции, новата комисия може да встъпи в длъжност чак през декември или дори януари., тъй като е необходимо още време, за да бъде избран нов словенски кандидат и той да бъде изслушан и одобрен от съответните комисии в Европарламента.

Всъщност за България тази ситуация е позната, тъй като през 2009 година същото се случи с българската кандидатура в лицето на бившия министър на външните работи Румяна Желева, която се провали на изслушването пред ЕП. Тогава по спешност положението бе спасено с издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева.

В понеделник евродепутатите от две комисии с голямо мнозинство отхвърлиха бившия премиер на Словения Аленка Братушек. Тя беше номинирана за заместник-председател за енергийния съюз в Европейската комисия, но не успя да впечатли членовете на комисиите, които проведоха събеседването с нея. На практика още като премиер на Словения Аленка Братушек се самономинира за поста в ЕК, но на изслушването не можа да убеди евродепутати в познанията и намеренията си за енергийния пазар.

По-късно бе разпространена и почти веднага опровергана новината, че г-жа Братушек се оттегля от ЕК на Жан-Клод Юнкер.

Въпреки мнението на евродепутатите от двете комисии, говорител на Жан-Клод Юнкер отказа да коментира варианти за промени в състава на бъдещото правителство на ЕС и разпределението на ресорите.

Маргаритис Шинас, който ще ръководи комуникациите на Юнкер, подчерта, че изслушването в комисии е само етап от парламентарната процедура, и припомни, че Европарламентът няма правомощия да одобрява или отхвърля отделни комисари, а само Европейската комисия анблок.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.