Медии: Има търговия с отговори за матурите

Просветният министър забрани на служителите на МОН и регионалните инспекторати да пишат учебници

Има пробив в сигурността на матурите и екип на Нова ТВ разкри търговия с верни отговори. Репортер на телевизията се свързва с човек, който в интернет предлага верните отговори на матурите по български език и по география срещу общо 200 лева. Сумата е платена и днес, в деня на матурата по български език и литература, продавачът изпраща в 9,30 часа обещания есемес с отговорите.

Няколко часа по-късно сверяваме купените отговори с верните, изпратени от МОН. И окончателно разбираме, че схемата работи – от 40 отговора продавачът е объркал само един, разказва репортерът на Нова ТВ.

Същият експеримент е направен и от репортер на bTv, който обаче намира по-евтина оферта – 50 лева за верните отговори на матурата по български. И в този случай продавачът изпълнява уговорката и праща есемес с верните отговори, като допуснатите грешки са само две.

“Труд” пък припомня, че малко след полунощ във фейсбук се появява съобщения от потребител с ник-нейм Пейо Яворов, който се обръща към зрелостниците с пожеланието: Успех и дано сте ме научили добре!

Припомняме, че официално въпросите в изпитния тест и темата за Яворов бяха генерирани в 5,30 часа сутринта от база данни с 11 млн. възможни комбинации.

От МОН обещаха, че ще сезират МВР и ще съдействат на разследването.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.