Комитет настоява да не бъдат закривани приютите за деца

На 12 февруари в столичния хотел “Рила” ще бъде учреден инициативен комитет с името с името “С грижа за всички деца”, съобщиха организаторите. Членовете на комитета ще настояват пред социалните власти за ревизия на Националната стратегия за деиституционализация на децата в България и срещу закриване на добрите социални практики сред Домовете за деца лишени от родителка грижа.

В основата на инициативата са социалният експерт Димитър Бояджиев, рок легендите Васко Кръпката и Милена Славова, хип-хоп изпълнителят Спенс, журналистът Боби Ваклинов, спортисти, интелектуалци, мениджъри на социални услуги и бивши възпитаници на домове.

Организаторите сигнализират, че стратегията не е съобразена с българските реалности и изчерпателното закриване на домовете означава практическо изхвърляне на голяма част от децата в тях на улицата. Освен това предвид, че България е държавата с най-голяма бедност, безработица и най-висока смъртност в ЕС, поради което стотици деца годишно остават без грижа, закриването на тези институции ще доведе до липса на места за настаняване на деца изпаднали в безизходица.

Според тях Домовете за деца са незаслужено очерняни от хора, които не са запознати с темата и търсят себеизява зад популистки каузи. Факт е, че домове от този тип функционират в цял свят, а в България съществуването им е повече от необходимо.

Под лозунга „По-добре в Дом, отколкото на улицата!” организаторите ще настояват добрите социални практики сред домовете за деца да бъдат запазени като необходим буфер, който да гарантира удовлетворяването на текущата нужда за настаняване на бедстващи деца.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.