Нова комисия в парламента ще работи по усвояване на еврофондовете

Нова комисия в НС ще работи по усвояване на еврофондовете. Изборът на членовете й ще стане днес на заседание на постоянната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, съобщи председателят на ПГ Български демократичен център Светлин Танчев в интервю за БНР. Всяка партия ще получи място в новата подкомисия. В нея ще влязат седем души и ще е постоянно действаща. В момента Танчев е председател и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

„Причината да се създаде подкомисия е нуждата от по-специализиран екип, който да се занимава с еврофондовете. Това е необходимо, защото завършваме един етап – тази година трябва да имаме много високи нива на усвояване на средства от ЕС и започваме нов период, който е подплатен с двойно повече пари от ЕС, но е и с много по-високи изисквания за начина, по който тези средства ще се получават“, обясни Танчев. Той изтъкна, че трябва доста неща да се направят по синхронизиране на законодателството ни с това на ЕС и с изискванията на Съюза. Такива пробойни имало и в банковия сектор и това е проличало покрай драмата с КТБ. „Трябва да се направи анализ на нужните законови промени, юристите вече работят по тях. През последните две години почти нищо не е направено“, каза депутатът.
Танчев бе категоричен, че парламентарната група на БДЦ е стабилна, няма противоречия в нея и доказателство за това било единното й гласуване в пленарна зала.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.