Нова идея за референдум: Как да отзоваваме депутати и кметове

Едновременно с предстоящите парламентарни избори да се проведе и национален референдум за въвеждане на нормативен механизъм за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. С това искане гражданското „Движение Модерна България” (ДМП) ще организира национална подписка през март догодина в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в управлението. Около това се обединиха на свой форум в София днес повече от 70 граждански структури и инициативни комитети от цялата страна, членуващи в Движението.

 „Гражданите трябва да имат силно оръжие срещу самозабравили се политици – това е възможността за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. Без да се чакат следващи избори”, подчерта на брифинга общинският съветник от Пазарджик Илия Джамбазов. Той е убеден, че това ще бъде първият граждански референдум за смяна на системата.

Има добри примери на демократични регламенти за отзоваване в демокрации като САЩ, Канада, Швейцария и др., посочи Борислав Цеков, който е един от идеолозите на Движение Модерна България.  

Юристът Здравка Кръстева обяви, че целта на Движение Модерна България е да събере повече от петстотин хиляди подписа, за да не могат партиите да заобиколят волята на гражданите.

„Няма да чакаме поредната партия или месия. Референдумите са силата на гражданите срещу олигархията”, призова от своя страна правозащитникът Петър Кичашки.

 Движение Модерна България ще покани в инициативния комитет за националната подписка и представители на други обществени, съсловни и браншови организации, на академичните и деловите среди, дейци на науката и културата.

Справката с „УикипедиЯ”, припомня, че ДМП е „непартийно движение с политически цели”, заявило учредяването си на 24 юни 2012 г. Сред учредителите са арабистът проф. Владимир Чуков, Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, политологът Емил Георгиев, социологът д-р Венелин Стойчев, икономистът Ралица Агайн. Движението е организирано по нов за България начин, като непартийна гражданска мрежа без централно ръководство и без еднолично лидерство, по модела на Чаеното парти в САЩ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.