Нова алтернатива: Всички без “Атака” искат да управляват с ГЕРБ

“Партиите на статуквото проведоха парламентарни избори, белязани със срамно ниска активност и срамно много недействителни бюлетини. Сега същите тези партии изнасят срамно представление пред гражданите”. Това си изтъква в разпространения днес анализ на партия “Нова алтернатива” на ситуацията в страната. От партията на Николай Цонев изтъкват, че всички парламентарно представени в 43-то Народно Събрание партии, с изключение на Атака, които се представяха като яростни противници ГЕРБ, всъщност искат да управляват заедно с ГЕРБ.

“Консултациите се провеждат извън нормите на конституцията, според която правителство се съставя при действащ парламент. Политическите партии изпълняват сценария на лидерът на ГЕРБ, без да зачитат законите, институциите и волята гражданите. Нещо повече – всяка от партиите е готова да отстъпи от принципите, с които спечели избирателите си, само и само да участва във властта”, пише в позицията на “Нова алтернатива”.

“Трябваше ли да се събират, за да гледат съвпадат ли им програмите, които отдавна са известни?! Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) явно безпроблемно преглъщат части от програмата на Патриотичния фронт, които противоречат на българската Конституция, на ценностите на Европейския съюз и на Декларацията за правата на човека на ООН. От Реформаторския блок май също ще ги преглъщат. Партиите, според Конституцията, трябва да съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Класиралите се за 43-то Народно събрание партии обаче са загрижени единствено за собствените си позиции във властта”, изтъкват авторите на позицията. Според тях държавните институции също нарушават законите както и с каквото могат.

“За спектакъла с преговорите се използваха залите на Народното събрание, въпреки че парламентът още не работи. За преговорите между партийните екипи, разбира се. Преговорите с Бойко Борисов се провеждат в централата на партията му. Да не би някой да си помисли, че българският парламент стои по-високо от бившия премиер.

Президентът услужливо протака свикването на Народното събрание, за да даде време на Борисов да разпределя порциите на властта в бъдещото правителство. (Освен това, Плевнелиев вярва в астрологични предсказания и в пагубното действие на ретроградния Меркурий.)
Служебният премиер и членовете на кабинета му по сапьорски самоотвержено разчистват терена за бъдещото управление на Бойко Борисов – уволняват, назначават, приемат стратегии за националната сигурност, за пенсионната реформа, предлагат ново изборно законодателство…
„Прозрачността” на преговорите явно е някаква завеса, спектакъл за отвличане на вниманието на медиите и гражданите, докато се постигнат задкулисните договорки. И тъй като след година и половина протести, гражданите са станали по-подозрителни, публичните преговори са новият трик за отвличане на вниманието.
Зад завесата на „прозрачността” се случват реалните събития в живота на страната. КТБ май ще фалира със съдействие на БНБ и прокуратурата, бави се актуализацията на бюджета за 2014 г., влошава се икономическото състояние на държавата. Дневният ред на политиците и гражданите не просто се разминава, гражданите и политиците живеят в различни светове. Затова политиците стават все по-нагли, а гражданите – все по-отвратени от политиката”, завършва позицията на “Нова алтернатива”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.