“Нова алтернатива”: Парламентът – арбитър или съучастник в аферата КТБ?

Разгорещените петчасови прения по казуса КТБ в първото работно заседание на 43-тото Народно събрание предизвикаха недоумение – остана впечатлението, че гледахме предварително режисиран спектакъл. Това се изтъкна в огласената днес позиция на “Нова алтернатива”. Според партията на бившия военен министър Николай Цонев, “за да не е без хич, депутатите взеха няколко безпредметни решения, с които просто задължават институциите да изпълняват функциите си: да изплатят гарантираните депозити на вложителите, да се разследват какво е станало, да потърсят начин да върнат липсващите пари”.

Безсмислената активност на парламента по казуса КТБ обаче го прави съучастник във всички злоупотреби по случая, които се извършиха и които ще се извършат в бъдеще и дава още по-сериозни основания на всички потърпевши, които искат да съдят държавата, коментират от “Нова алтернатива”. След което припомнят, че всъщност решение за съдбата на банката би трябвало да взима не парламентът, а изпълнителната власт, защото това е нейно задължение.

Служебното правителство обаче няма легитимност за толкова сериозни действия, а редовното правителство още го няма. Възниква въпросът дали преговорите за кабинет не се протакат нарочно, за да избяга Бойко Борисов от отговорността на решението за КТБ, питат от “Нова алтернатива”. След което заключават, че несъстоятелният 43-ти парламент и несъстоялото се още правителство на Бойко Борисов са длъжници на обществото по казуса КТБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.