“Нова алтернатива”: Новият шеф на НСО не отговаря на закона

„Президентът Плевнелиев издаде Указ за назначение на бившия директор на „Национална полиция“ Ангел Антонов за началник на Националната служба за охрана (НСО), но това назначение е абсолютно против разпоредбите на Закона за отбраната и въоръженните сили”. Това коментира лидерът на партия „Нова алтернатива“ и бивш министър на отбраната Николай Цонев. Той цитира чл.141 ал.(1), т.2 от Закона за отбраната и въоръжените сили”, където се казва, че „на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 години“.

Ангел Антонов е роден през 1960 година и, видимо, е малко по-възрастен“, изтъква Николай Цонев. Той обръща внимание на факта, че полицията е девоеннизирана от 01 май 2006г и след тази дата, независимо на каква длъжност и с какво звание (комисар, инспектор и т.н.) са служителите, те са цивилни лица.

Ангел Антонов не е изключение. Никакви вътрешноведомственни инструкции за приравняване на званията в МВР с тези на МО не важат и, ако някой желае да постъпи на служба съгласно ЗОВС, то той трябва да отговаря на изискванията по чл.141, категоричен е бившият военен министър. По думите му, това, че в МВР продължават да си говорят на „другарю полковник“ и „господин генерал“ не означава, че имат военни звания“.

Цонев смята, че при назначението на Антонов за началник на НСО има три сериозни нарушения – две на министър-председателя и едно на президента.

“Първото е, че премиерът е одобрил и е предложил на президента кандидатурата на Антонов, въпреки че не отговаря на законовите изисквания. Второто ще бъде, че пак премиерът ще приподпише Указа за назначаването му (съгласно чл. 102 от Конституцията на Р. България). Третото нарушение е това на президента- че е подписал Указ за назначаване на офицер, съгласно ЗОВС, който не отговаря на изискванията”, изброява Николай Цонев. Той обръща внимание на това, че ако Ангел Антонов остане началник на НСО, то всичките му решения могат да бъдат атакувани по съдебен ред и да бъдат обявени за незаконни, вкл. и утвърдените от него бъдещи планове за охрана на министър-председателя и президента.

„Президентът Плевнелиев отдавна е демонстрирал невежеството си относно военните звания – спомнете си как бе представил министъра на вътрешните работи при служебното правителство Петя Първанова – „..Тя е генерал с дългогодишен опит в системата“. Само че Първанова не е генерал, а е само старши комисар, а МВР е девоенизирано от 2 десетилетия“, коментира още бившият министър на отбраната Николай Цонев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.