Нова акция в Пазарджик на МВР и ДАНС срещу радикалния ислям

Повече от 300 полицаи, жандармеристи и агенти на ДАНС участват в днешната специализирана операция в Пазарджик срещу предполагаеми съмишленици на терористичната организация Ислямска държава и проповедници на радикален ислям. В продължение на часове бяха блокирани ромската махала “Изток” и джамията “Абу Бекир”. По информация на МВР операцията е за издирване на забранени от закона предмети. Неофициално обаче се говореше, че при акцията се издирва забранена литература, съобщи БНР. Кола на жандармерията имаше дори пред СОУ „Димитър Гачев”, което е в ромската махала. В училището, въпреки че се провеждат редовни учебни занятия, много от учениците отсъстват от класните стаи. На този етап се съобщава за трима арестувани, единият от които е имамът Ахмед Муса Ахмед, смятан за духовен водач на мюсюлманите в ромската махала. Отведена е и жена с бурка. Между другото, повечето от тях от години демонстрират с външния си вид принадлежност към по-радикалните форми на исляма – жените ходят пребрадени с бурки, а мъжете са с характерни бради.

Ахмед Муса Ахмед е арестуван в джамията “Абу Бекир” в Пазарджик. Срещу него има образувано досъдебно производство. Обвинението е на база чл. 407 от НК, което е за пропагандиране и подстрекаване към война. Работи се и по друго обвинение – разпространяване на антидемократична идеология, предаде БНР. Преди да бъде отведен от полицията, Ахмед Муса заедно със свои поддръжници е престоял в джамията повече от три часа.

Около дома на Ахмед Муса, както и около джамията, е имало струпване на негови поддръжници.

Полицейското присъствие продължава, а също и присъствието на около 100-тина души около джамията. Остават блокирани улиците в района.

Имамът Ахмед Муса от Пазарджик беше осъден от състав на Окръжен съд-Пазарджик по делото за радикален ислям на една година лишаване от свобода. Но на практика след потвърждаване на присъдата на по-горна инстанция Муса трябва да влезе за 4 години в затвора, защото автоматично влиза в сила предишна негова предишна условна присъда. През 2005 г. Ахмед Муса Ахмед бе осъден на три години условно за членство в забранена ислямска фондация, отричане на светската държава и проповядване на халифат.

На практика такива бяха обвиненията и по “голямото” дело за проповядване на радикален ислям, което обаче завърши на първа инстанция само с две ефективни присъди, а останалите обвиняеми – 10 имами и съпругата на единия от тях – се разминаха с административни наказания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.