Нов самоубийствен атентат в Истанбул

Самоубийствен атентат е извършен днес в центъра на Истанбул. Взривът е проехтял в района на булевард Истиклял, край площад Таксим. Четирима души са загинали, като сред жертвите е камикадзето, съобщи валията на Истанбул Васип Шахин Ранените са 36 души, трима от които са в тежко състояние. Дванадесет от ранените са чужденци, като за четирима се съобщава, че са граждани на Израел.

Първоначално бе съобщено, че убитите са двама, а седем са ранени. За в момента българското МВнР няма данни за българи сред пострадалите от атентата.

Булевард „Истиклял“ е известен истанбулски булевард. Намира се близо до площад „Таксим“ и го свързва с пл. „Тюнел“. Дълъг е 2 километра.
По времето на Османската империя тук са се намирали много чужди посолства, а днес се намират някои консулства. Сградите от 19 век са в стил сецесион. На булеварда се намират такива важни сгради като гимназията „Галатасарай“, хамамът „Галатасарай“, „Пера Палас“, в който се помещава един от най-старите хотели в Истанбул.

По булевард „Истиклял“ все още се движат трамваите, които са превозвали хората и преди 90 години. На булеварда има много магазини, книжарници, закрит пазар и скрити ресторанти, които се намират на покривите на иначе старите сгради.

В петък бе съобщено, че турските сили за сигурност са предотвратили голям атентат в град Хани, обезвреждайки 150 кг експлозив, заложен в кола, паркирана край правителствена сграда. Град Хани се намира в населената предимно с кюрди област Диарбекир.

Серия взривове избухна в турския град Адана в нощта срещу събота. По данни на източници в социалните мрежи става дума за четири експлозии, избухнали в автомобили, съобщава Нова телевизия.

Това е втората серия взривове в Турция за последната седмица. На 13 март при атентат в столицата загинаха 37 души.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.