Нов рекорд: 294 заловени нелегални имигранти

За последното денонощие на българо-турската граница служители на "Гранична полиция" са хванали общо 294 души. От тях 164 са сирийски граждани, съобщиха от МВР. Допълва се, че капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2850 лица и вече е надхвърлен със 165 места. Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация. Предстои откриване на ремонтираното помещение за настаняване на задържани лица в Елхово с капацитет 200 души.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

През миналата седмица отново имаше опит за подобно „залпово” нелегално влизане в Българиая. Тогава бе съобщено, че от 6.00 часа в четвъртък до 6.00 часа в пекът служители на ГД "Гранична полиция" са установили 136 лица, преминали нелегално турско-българската граница, от които 125 са граждани на Сирия.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че според нея броят на сирийските бежанци е много по-голям от официално обявения. Тя твърди, че в София има огромно напрежение в кварталите, където са домовете за бежанци и поиска подсилване на съответните РПУ, както и бежанците да бъдат охранявани от жандармерия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.