Нов референдум: Дали и как да отзоваваме политици

Да се проведе национален референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. С това искане гражданското непартийно Движение "Модерна България" започва подписка в цялата страна, съобщи на пресконференция във Видин един от идеолозите на движението Борислав Цеков. Друго искане в подписката е да се въведе възможност гражданите да сезират Конституционния съд за отмяна на закон, който нарушава гражданските права.

Това ще бъде изцяло гражданска кампания, ще се включат младежки и студентски организации. Искаме смяна на системата и повече граждански контрол, заяви правозащитникът Петър Кичашки, който е сред инициаторите на подписката.

Според Борислав Цеков гражданите трябва да могат да отзовават предсрочно калпави политици и да искат отмяна на лоши закони пред Конституционния съд.

Целта ни е ясна – 500 хиляди подписа, които ще задължат Народното събрание да свика референдум едновременно с изборите, подчерта Михаил Шишков от Инициативния комитет на Движение "Модерна България".

До дни ще бъде оповестен и инициативния комитет за подписката, в който ще се включат личности, които са емблематични за демократичните промени и конституционализма, експерти и граждански активисти.

 

На снимката: Борислав Цеков

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.