Нов пожар в мината в Сома, жертвите вече са 299

Телата на още миньори бяха извадени от каменовъглената мина в град Сома, Западна Турция, където преди пет дни стана голямо срутване и броят на жертвите достигна 299, предаде БНР. Нов пожар е попречил на спасителната операция през изминалата нощ. Според министъра на енергетиката Танер Йълдъз трима души са все още в мината, но шансовете да са оцелели се оценяват като минимални.

В цяла Турция днес се провеждат възпоменателни мероприятия в памет на жертвите в мината в Сома. Хиляди работници от въгледобивните комплекси участват в тях.

Трагедията в мината отключи гнева срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и правителството и на редица места в страната избухнаха антиправителствени протести. Близо 10 хиляди души участваха в демонстрация в град Сома, в близост до мината, където се разигра трагедията. Те гневно скандираха “Оставка”, “Сома, не спи, не забравяй миньорите”, “Наказание за виновните”. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсне демонстрантите, информира кореспондентката на БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.