Нов “Марш за правосъдие” организира шествие днес в защита на Иванчева и Петрова

Инициативата “Правосъдие за всеки” организира шествие под надслов “Марш за правосъдие”.  Организаторите се обявяват в подкрепа на бившия кмет на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова, които вече 7 месеца са в ареста, съобщава БНР.

Шествието започна от пилоните на НДК и ще завърши пред Съдебната палата. Движението около кръстовището при булевардите Витоша и Патриарх Евтимий беше усложнено за кратко от преминаващото шествие. В момента гражданите се движат по бул.Витоша в посока Съдебната палата.

Събрали са се повече от 30-тина души. Те носят със себе си плакати с надпис: “Свобода и право”.

Поводът за демонстрацията им е “тежкия процес и нарушените права на двете обвинени в искане на подкуп жени“. Според гражданите, подобни показни мерки не са прилагани дори и срещу тежко провинили се престъпници. Татяна Христова, жител на столичния квартал “Младост” казва:

“Ние искаме да покажем, че в България се заражда едно гражданско общество, което е непримиримо към несправедливостите. Най-важното е за нас да имаме независима правна система, която да може да упражни наистина справедливост, без да има намеса от външни сили, от управляващите”.

Иванчева и Петрова, както и бившият районен кмет на “Младост” Петко Дюлгеров са подсъдими по обвинение, че са поискали половин милион евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за строеж в района.

Прокуратурата обаче протестира решението пред Апелативния съд, който спря изпълнението на съдебния акт, а в началото на седмицата на двете подсъдими беше наложена забрана за напускане на страната, въпреки, че се намират в следствения арест.

Организаторите на шествието призовават да бъде подкрепена позицията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е един от силните критици на прокуратурата.

Протести срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот се очакват и днес. В София са обявени авто и мото шествия от кварталите Младост и Люлин в посока центъра. Предвидено е те да се слеят в поход на площад “Княз Александър Първи”. Според публично заявените позиции, целта е покаже, че протестът не е свързан с политическа партия.

В Рудозем, област Смолян, се организира шествие със сборен пункт – паркинга на Спортната зала в града.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Оляха се. обаче палачинката се обръща. Може би един ден Десислава Иванчева, като председател на КПКОНПИ ще провежда обиски в домовете на някои днес управляващи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.