Ноу-хау от Лазурния бряг за българските общини

 

Челен опит за развитие на общините ще ни даде френският Лазурен бряг, по време на конференция за устойчивите градове „Бъдещето на Европа” на 7 март, петък, в хотел „Шератон“, съобщиха организаторите на форума.

Ще бъдат представени успешно реализирани във Франция, и в частност на Лазурния бряг, проекти, както и възможности за финансирането на подобни у нас. Как малки общини се групират и превръщат в метрополиси и за първия такъв на Ривиерата ще разкаже Клодин Теразони Библок, професор в университета „Софиа Антиполис“ (Ница), зам.-кмет на община Турет Люванс. Катрин Юие, генерален директор на община Грас, ще представи опита си за планиране териториите при урбанизирането им за развитието на туризъм. Как община Оливе, регион Орлеан, е осъществила идеята си за  преплитане на добри практики в областта на устойчивото развитие пък ще разкаже Люк Шапрон, генерален директор в администрацията на градчето.

Форумът ще открие зам.-министърът на екологията Атанас Костадинов, а организатори са Българската асоциация за устойчиво развитие (БАУР) и Балканския център за устойчивост и екоинженеринг. Партньор на събитието е Българска асоциация на водите (БАВ). То е насочено към държавната, местната администрация и бизнеса и има за цел да даде на българската аудитория трансграничен опит в сектора на устойчивото развитие в градовете. Лектори ще бъдат утвърдени експерти от публичния и частния сектор. Участие е потвърдил и зам.-министърът на икономиката и енергетиката със сектор туризъм Бранимир Ботев.

За професиите на бъдещето ще говори проф. Ерик Дюмец, директор на Институт околна среда, управление на риска и устойчиво развитие към университета в Ница. Ще бъде представен пилотен проект, свързващ образователни институции, изследователски центрове и индустрия.

В София ще бъде и председателят на работодателския синдикат на хотелиерите и ресторантьорите на Лазурния бряг Мишел Чан, собственик на хотели и общински съветник в Ница. Презентацията му е посветена на сектор туризъм и пилотния европейски проект „Shmile 2“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.