Норвежецът Йенс Столтенберг е избран за генерален секретар на НАТО

Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг беше избран за следващия генерален секретар на НАТО, съобщиха от Алианса. Столтенберг ще поеме поста на 1 октомври 2014 от Андерс Фог Расмусен, който ръководи Северноатлатическия съюз в продължение на пет години.
55-годишният Столтенберг е икономист по образование, има зад себе си два мандата като премиер на Норвегия, преди това е бил и финансов министър.
В социалната мрежа Туитър Расмусен написа, че Столтенберг е точният човек, който да продължи да надстроява силата и успеха на НАТО, тъй като украинската криза е показала нуждата от силно и решително ръководство на Алианса.
Генералният секретар на НАТО е международен дипломат, който изпълнява функциите на главен представител на Организацията на Северноатлантическия договор и е неин основен говорител. Той е отговаря за координацията на дейността на съюза, оглавява Северноатлантическия съвет и ръководи персонала на организацията. Генералният секретар следи за развитието и ръководи провеждането на консултации и вземането на решения в НАТО. Изпълнява ролята на председател на Съвета на НАТО, Комитета по планиране на отбраната и Групата за ядрено планиране. Подпомаган е в дейността си от заместник-главен секретар, който го замества при негово отсъствие.
Генералният секретар на НАТО се избира от Съвета на НАТО и се назначава по общо съгласие от правителствата на държавите-членки след провеждане на консултации. Постът на генерален секретар до сега винаги е бил заеман от европеец, а представители на САЩ са винаги осъществяващите военното ръководство в организацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.