“Нормандската четворка” не постигна пълно съгласие за мир в Украйна

В столицата на Белорус Минск приключиха четиристранните разговори с участието на президентите на Украйна, Русия и Франция Порошенко, Путин и Оланд и на германския канцлер Ангела Меркел за урегулиране на военния конфликт в Източна Украйна и постигането на траен мир в региона.

Постигнато е съгласие по 80% от темите, предадоха руски електронни медии и се работи по въвеждането на 48-часово примирие. Очаква се участниците в поредната среща от така нар. “Нормански формат” да подпишат документ от 10 точки, информира РИА Новости. Споразумението ще обхваща изтеглянето на тежките оръжия, създаването на демилитаризирана зона и установяването на бъдещия статут на областта Донбас в източната част на Украйна.

Пълна сделка обаче няма. На излизане президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че условията на Русия са „неприемливи”.

Предишното споразумение от септември, подписано също в Минск, предвиждаше изтегляне на тежките оръжия, самоуправление в източните региони и буферна зона по границата между Русия и Украйна. То обаче не можа да бъде реализирано.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.