Нобелът за икономика е за шотландеца Ангъс Дийтън

Нобеловата награда за икономика за 2015 г. е присъдена на британския икономист Ангъс Дийтън (Angus Deaton). Тя му се връчва за за неговите изследвания в областта на потреблението, бедността и благосъстоянието, съобщи Нобеловият комитет към Кралската академия на науките на Швеция.

Последният Нобелов лауреат за 2015 година е роден в Шотландия и през тази година ще навърши 70. В момента Ангъс Дийтън преподава в Принсътнския университет в САЩ, където е професор по икономика и международни отношения. Научната му работа се фокусира върху макроикономическите процеси и поведението на потребителите.

Дийтън е роден в Единбург, Шотландия. Възпитаник е на университета в Кембридж, където през 1975 година става доктор на науките с дисертация, озаглавена “Модели на потребителското търсене и тяхното прилагане в Обединеното кралство”.

Нобеловата награда за икономика е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668), в деня на нейната 300 годишнина. Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите ѝ се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония. Лауреатите по икономика получават своята диплома и златен медал от Кралство Швеция на 10 декември, на същия ден се провежда и церемонията в Стокхолм по награждаване на Нобеловите лауреати по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Паричната награда е еквивалентна с тази на другите награди.

нобелисти икономика

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.