Нобел за учените, предсказали Божествената частица

84-годишният британски физик – теоретик Питър Хигс и 81-годишният белгиец Франсоа Енглер, предсказали съществуването на загадъчния Хигс бозон – частицата, която обяснява защо материята има маса, получиха Нобеловата награда за физика, съобщи nobelprize.org. Според мнозина, това е най-голямото научно откритие в областта на физиката от началото на 21-ви век.

Двамата учени си поделят наградата от 8 милиона шведски крони (1,2 милиона щатски долара или 950 000 евро).

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г.

Хигс бозонът е масивна скаларна елементарна частица, обяснява Уикипедия. Съществуването и е доказано и потвърдено от Европейската организация за ядрени изследвания – CERN на 14 март 2013 год., но теоретично е предсказана именно от Питър Хигс и Франсоа Енглер.

През 1964 г. Питър Хигс и негови колеги предлагат хипотезата, че навсякъде в пространството съществува едно поле (поле на Хигс) и всички елементарни частици освен фотоните и глуоните взаимодействат с него. В резултат на това взаимодействие частиците получават маса. Ако тази хипотеза е вярна, трябва да съществува и елементарна частица, която да е свързана с това хигсово поле, но не е самото поле. Тя е частица, която се ражда, живее известно време и се разпада.

Според Стандартния модел Хигс бозонът има голяма маса – 130 пъти по-голяма от масата на протона. За да се наблюдава експериментално, е необходимо да се сблъскат протони с висока енергия и в резултат на сблъсъка им се случва да се роди Хигс бозон, макар и много рядко, един път на 10 милиарда сблъсъка. Самото регистриране на частицата е свързано с големи трудности: от една страна наличието на огромен фон (от други продукти на сблъсъка) и от него трябва да се изолира именно тази частица. От друга страна, тази частица живее много кратко — от порядъка на 10-23 части от секундата. Експерименталното наблюдаване на Хигс бозона става, като се регистрира не самата частица, а нейните продукти на разпад — например разпадът на Хигс бозона на два фотона, или на четири електрона, или на 4 мюона, които са или стабилни, или имат по-дълго време на живот.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.