Ноам Чомски: Светът е пред две пропасти, едната е неизбежна

На глобално равнище ние сме се втурнали към пропаст и сме изпълнени с решителност да се свлечем в нея, което рязко намалява нашите перспективи за достойно оцеляване, коментира видният американски философ и политически анализатор Ноам Чомски.

Ние сме изправени не пред една, а пред две пропасти. Първата е екологичната катастрофа, която е неизбежна. Ние разполага с много малко време, за да се опитаме да се справим с нея. Ние се движим в невярна посока. Другата пропаст зее вече над 70 години. Това е заплахата от ядрена война, която в момента нараства. Ако вие внимателно погледнете този проблем, ще видите, че ние сме оцелели просто по чудо, казва Чомски в интервю за програмата “Глобален диалог” на Евронюз, цитирано от БНЕС. Според Чомски човешкият род се намира в такава ситуация, в която много скоро, в течение на следващото поколение, трябва да реши – ще продължи ли разумния живот или ще решим да го унищожим.

По думите на Чомски, в действителност президентът Барак Обама не се опитва да намали ядрената заплаха, тъй като е инициатор на програмата за модернизиране на американските ядрени оръжия за трилион долара, а това означава разширяване на системата за ядрени оръжия.

“Това е още една причина, поради която прочутия Часовник на Съдния ден, измислен от списанието на учените ядрени физици, бяха преместени с още 2 минути по-близо до полунощ. Полунощ е краят. Сега часовникът показва 12 без 3. Това е най-близко до ядрената катастрофа за последните 30 години от времето на Роналд Рейгън /1981-1989/, когато съществуваше голяма опасност от избухването на война”, посочва Чомски. Освен това, според професора в Масачузетския технологичен институт САЩ дирижират най-лошата терористична кампания, политиката на Путин е разбираема, а Европа е расистка.

Най-лошата терористична кампания по света към днешна дата е тази, която се управлява от Вашингтон. Това е кампанията за глобални убийства, водена с дронове. В много части на света САЩ систематично, публично и открито провеждат кампания за ликвидацията на хора, които американската администрация подозира във вредителство. Това е кампанията, която генерира терор, казва Ноам Чомски.

Философът нарича “оруелски фанатизъм” стремежът да се представя руския президент Владимир Путин като ненормално чудовище, което страда от мозъчна болест и болестта на Алцхаймер или е зло същество с муцуна на плъх, вместо да се признае, че неговата политика е разбираема, защото идеята Украйна да се присъедини към НАТО е напълно неприемлива за всеки руски лидер, още от 90-те години, когато се разпадна Съветският съюз…

Членството на Украйна в НАТО няма да я защити. Това представлява сериозна стратегическа заплаха за Русия, на която всеки руски лидер би реагирал. Всичко това е напълно разбираемо, казва Чомски и отправя критичен поглед към Европа, в която вижда сериозни проблеми. Според Чомски, някои от тях са резултат от икономическата политика, провеждана от чиновниците в Брюксел, Европейската комисия, а също така натискът на НАТО и големите банки, преди всичко – германските. Чомски обвинява авторите на тази политика, че искат чрез нея да разрушат това, което нарича “държавата на общото благоденствие”, тъй като тя никога не им е харесвала, въпреки, че е един от най-големите приноси на Европа в съвременното общество.

Другият проблем е, че Европа е много расистка, по-расистка от САЩ. Това не се виждаше, защото до неотдавна населението на Европа беше еднородно – докато всички сте блондини със сини очи, вие не изглеждате расист, но като населението започва да се променя, расизмът се появява много бързо. Това е сериозен културен проблем в Европа”, подчертава Ноам Чомски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.