Ноам Чомски сравни ставащото в Украйна с Карибската криза от 1962 г.

Украинската криза се оказа толкова сериозна и опасна, че някои коментатори я сравняват с Кубинската (Карибската) криза от 1962 година. Това пише известният американски теоретик, анализатор и професор в Масачузетския университет Ноам Чомски в своя статия, публикувана в американското издание “ОлтърНет” и цитирана от БГНЕС

Кубинската ракетна криза ясно освети червените линии на големите държави. Светът се оказа на прага на ядрена война, когато президентът Кенеди отхвърли предложението на Хрушчов да се сложи край на кризата, като едновременно бъдат махнати съветските ракети от Куба и американските ракети от Турция. (Към онзи момент вече е било решено американските ракети да бъдат заменени с много по-смъртоносните подводници “Поларис”, които трябваше да станат част от мащабна система, заплашваща Русия с пълно унищожение.), припомня Чомски.

Според него в сегашната криза червените линии на САЩ също минават по руската граница и с това се съгласни всички страни.

Чомски цитира журналистът Танасис Камбанис, който в “Бостън глоуб” накратко обобщава ситуацията така: “Анексирането на Крим е нарушение на онзи ред, на който Америка и съюзниците й се опираха след края на Студената война, тоест на такъв ред, при който големите държави отиват на военна намеса само при условие, че международният консенсус е на тяхна страна. В противен случай те не пресичат червените линии на държавите съпернички”.

По такъв начин най-драстичното престъпление на нашето време, нахлуването на САЩ и Обединеното кралство в Ирак, не е било нарушение на световния ред. Без да са постигнали подкрепа от страната на международната общност, агресорите все пак не пресякоха червените линии на Русия или Китай, пише Чомски и добавя: В същото време завладяването на Крим от Путин и амбициите му в Украйна се възприемат като пресичане на американските червени линии.

Ноам Чомски използва още един цитат, за да охарактеризира ситуацията.

“Затова Обама се съсредоточи върху изолацията на путинска Русия чрез прекъсване на нейните икономически и политически връзки с външния свят, ограничаване на експанзионистичните й амбиции и фактически превръщането й в държава, която е “черна овца”, както пише Питър Бейкър от “Ню Йорк таймс”.

Казано иначе, американските червени линии минават точно по руската граница. По такъв начин амбициите на Русия върху териториите на непосредствените й съседи нарушават световния ред и създават криза, пише Чомски. Според него руският президент Путин има всички основания да сеоплаква, че САЩ и съюзниците им “неведнъж са ни лъгали, вземали са решения зад гърба ни, поставяха ни пред свършен факт. Така беше и с разширяването на НАТО на Изток, с разполагането на военна инфраструктура по нашите граници. Но през цялото време ни казваха едно и също: “Това не ви засяга”. Лесно е да се каже “Не ви засяга”.

Оплакванията на Путин са напълно обосновани. Когато президентът Горбачов прие обединената Германия да влезе в НАТО, което бе една огромна отстъпка от историческа гледна точка, това беше quid pro quo (услуга за услуга). Вашингтон обеща, че НАТО няма да мръдне на Изток нито със сантиметър. Това обещание веднага бе нарушено и когато Горбачов се оплака, казаха му, че това е било обещание само на думи и затова няма никаква сила.

Президентът Клинтън продължи с разширяването на НАТО до руските граници. А днес звучат призивите НАТО да приеме и Украйна, която е исторически съсед на Русия. Но това пак “не засяга” руснаците, защото американските червени линии преминават по руските граници, пише Чомски и определя руските документи като далеч по-убедителни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.