Нивото на Дунав в българския участък продължава да се покачва

Нивото на река Дунав при Русе надхвърли 7 метра. Тази сутрин са отчетени 718 см, което е с 28 см повече от вчера. Прогнозите са за повишаване до края на седмицата. Специалистите очакват покачване с повече от метър от сегашното ниво. Това заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) Георги Георгиев. Критичното ниво за Русе е над 880 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

Хората са предупредени, защото се очаква ново покачване, което ще им създаде повече неприятности добави Георгиев. Правят се диги от пръст и пясък в участъка. По информация на румънските служители, които следят режима на работа на двата хидровъзела „Железни врати 1″ и „Железни врати 2″, се очаква от утре нахлуване на водна маса, която идва от австрийския участък на реката, преминала е през Унгария и вече навлиза под Белград, където в чашата на езерото на „Железни врати 1″ се събира с голямата вълна от долината на река Сава. Това водно количество трябва да се пропусне през двата хидривъзела и да навлезе в българо-румънския участък на реката, обясни Георгиев.

Снощи от хидровъзлите се е изпускала вода в количество 11 500 куб. м в секунда. До часове това количество ще се увеличи драстично.

Георгиев не изключва и възможността да се достигнат критичните нива от 2006 година, когато при Русе реката достигна дълбочина 9 метра.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.