Наднормени нитрати в кладенеца на Голямата базилика в Плиска

Водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. В нея е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата, съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен. Новината бе тиражирана от електронното издание на “Труд”, БГНЕС, Нова ТВ и много други медии. Това се случва само няколко дни преди в. “Стандарт” да разпространи с част от тиража си 10 000 флакончета с течността, която директорът на НИМ Божидар Димитров обяви за “свещена”, а използва като светена, поръсвайки с нея премиера Борисов при посещението му в Плиска. “Стандарт” има намерение на 15 август (Църковният празник на Богородица) да пусне тези 10 000 флакончета, но само на павилионите на “Лафка”.

Всъщност надали някой ще тръгне да пие “свещената” или “светената” вода от флакончетата, ако все пак се стигне до този търговски трик, а и освен това откритото количество нитрати е такова, че опасното им въздействие може да се прояви, ако възрастен човек изпие 3 литра от замърсената вода. А в това, че е замърсена няма нищо чудно, странно или дяволско – просто десетилетия у нас се прекаляваше с евтините в миналото азотни торове и е нормално на много места плитките подпочвени води да са поели от нитратите.

Важно е да се знае, че до момента не е направено пълно микробиологично изследване на водата от аязмото край Голямата базилика в Плиска. Някои медии цитират “градска мълва”, според която в нея имало дори арсен, като правят изричната уговорка, че това не е доказано.

Но пък всички тези данни вероятно ще донесат известни неприятности на НСО, ако не са изследвали предварително водата, с която Божидар Димитров поля главата на премиера Борисов. Безопасността на премиера е доста встрани от схващанията за свещеност, осветеност и т.н. и включва задължителна проверка на храната и водата, която се ползва от първите жени и мъже в страната, т.е. от президента, премиера и председателя на Народното събрание.

По време на посещението си в района на Голямата базилика Бойко Борисов изрази надежда в близко бъдеще мнозина да правят там кръщенетата на децата си, както и своите венчавки. Което би могло да се превърне и в поредното модно масово увлечение, стига водата да се окаже безопасна за целите на църковното тайнство.

(Снимка: От страницата на премиера Борисов във Фейсбук)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.