Нито едно от трите ЕРП-та не е платило дълга си към НЕК

Нито едно от ЕРП-тата не е платило на НЕК до този момент. Това заяви пред БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод изтичащия 7-дневен срок, даден от държавния енергиен регулатор на ЧЕЗ, И Ви Ен и “Енерго Про” да се издължат към държавната компания. Общата стойност на задълженията на трите дружества е 347 милиона лева. Миналата сряда ДКЕВР обяви, че започва процедура по отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, а от И Ви Ен заявиха, че са готови да съдят страната ни за 1 милиард евро.
За иска Стойнев заяви, че не смята, че е сериозна заплаха и споровете се решават в съда. Министърът уточни, че не е имало намеса от негова страна в търговския спор между НЕК и ЕРП-тата, като обаче отново изтъкна, че в крайна сметка енергийната ни система е част от националната сигурност на страната.
Ако бъдат отнети лицензите на електроразпределителните дружества, дълговете им ще останат в системата. За това трябва да се намерят средствата по тези дългове, тъй като според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, те са били прихванати неправомерно, каза още министър Стойнев. Той не отрече, че невъзстановяването на дълговете може да доведе до повишаване цената на тока.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.