Николай Стойнев: Да се уточнят задълженията на “Топлофикация”

“Проведохме среща с представителите на БЕХ, чиято цел бе да се разреши проблемът със задълженията на “Топлофикация” ЕАД”. Това заяви председателят на Комисията по стопанска политика и общинска собственост към Столичната община Николай Стойнев, предаде репортер на БГНЕС.
“Предложени са 5 стъпки, които трябва да се следват, но за да се пристъпи към тях, е необходимо да се уточнят задълженията и да се пристъпи към конкретното им отсрочване или разсрочване”, подчерта Стойнев.
Сред предвидените стъпки са представянето на информация за това какво се е случило с постановлението на МС от 2008 г., с което са отпуснати близо 400 млн. лв. на БЕХ за подобряване на финансовото състояние на холдинга. Второто предложение е за уточняване на дължимите лихви на дружествата – за плащане на природен газ от една стана и от друга – за дължимите суми на НЕК към “Топлофикация”. Стойнев каза, че начисляването на лихви води до още по-голямо затормозяване на системата и това е модел, който трябва да се изчисти. Самото забавяне се дължи и на структурен проблем, който трябва да се изчисти, той е свързан с методите на разплащане.
Председателят на стопанската комисия бе категоричен, че общината е заинтересована да има и отстъпка за цените на природния газ, защото “Топлофикация” е един от най-големите купувачи.
Източник: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.