Нигяр Джафер: 10 болници „играят” с над 50% от обемите за болнична помощ

Анализът за първите месеци на тази година показва, че около 10 болници правят над 50% от ръста в обемите за болнична помощ, т.е. има “играчи” на пазара, които формират този непрекъснат ръст. Това съобщи по БНР председателят на Комисията по здравеопазването към парламента Нигяр Джафер преди планираното за днес изслушване на председателят на НЗОК и здравния министър в здравната комисия.
Д-р Джафер обясни, че само 20% от населението на България осигурява с личните си вноски функционирането на здравната система. Всички други са в групите, които са осигурявани или от държавата на много по-нисък процент, или просто не се осигуряват. Така все повече проблем в здравната система става справедливостта. „В Националната здравна стратегия, която обсъждаме сега в здравната комисия, е записано, че трябва да се върви към усъвършенстване на здравноосигурителния модел, че трябва да се преразгледа размерът на вноската, която държавата плаща за деца, пенсионери, студенти, държавни служители, но това са дългосрочни мерки, които биха довели до някакъв резултат. Актуалният въпрос остава и аз очаквам да чуем предложения как да се излезе от това положение”, каза д-р Нигяр Джафер. Тя бе категорична, че в здравната система има проблеми, които са системни. Според нея, първоначалната идея, за която заработи НЗОК, е толкова видоизменена, че дори и основателите и поддръжниците на тези идеи не могат да я познаят. По думите на д-р Джафер, въпреки всичко проблемите в системата стават все по-сериозни, въпреки всичко и днес се опитваме да търсим всякакви резерви, но те са няколко и не са непознати – резервите са във възможностите, които законодателят даде тази година за по-гъвкаво използване на бюджета на НЗОК.
Резервите обаче са и в това да се извършва по-добър контрол и когато стигнем до думата контрол, настава вълнение, коментира председателят на парламентарната здравна комисия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.