НФСБ: “Южен поток” е само сапунен мехур

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Проектът за газопровода „Южен поток” е един огромен сапунен мехур, който се използва за предизборни надлъгвания. Това заяви преди ден един от тримата съпредседатели на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов в предаването „Лице в лице” по bTV.
Според Симеонов проектът няма да бъде осъществен, а приходи от него ще получат само „част от висшите български политици”. Ден по-късно сходна хипотеза изрази и бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев, който твърди, че цената на проекта в българския му участък е надута с близо 2 млрд. лева, а тези пари ще се използват само, за да развращават българските политици и да държат България в енергийна зависимост от Русия.

Днес стана ясно, какво е имал пред вид Валери Симеонов, казвайки, че “когато в България се заваряват тръбите, това е един отвратителен по престъпността си театър, защото нищо няма да бъде направено”.

Екип на телевизия СКАТ се е завърнал от Русия, където е провел журналистическо разследване, свързано с изграждането на газопроводът „Южен поток”, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. Авторите на репортажа Димитър Байрактаров и Светослав Стойнов са установили на място, че на територията на Краснодарския край се извършва строителството на планирания преди повече от 40 години газопровод „Южен коридор”, който трябва да доставя недостигащите на региона 6,5 млрд. куб. м. газ годишно. Строителството се извършва от фирмите „Стройгазмонтаж” (спечелила търга за българския участък на “Южен поток”) и „Ленгазспецстрой” – и двете собственост на Аркадий Ротенберг, който е близък приятел на руския президент Владимир Путин.

„Южен коридор” е разделен на два отделни маршрута – източен и западен. По този начин руската страна създава илюзията за усилено строителство на газопроводи, които да доставят газ за „Южен поток”, който трябва да започне от руското крайбрежие, твърдят авторите на разследването на СКАТ. Журналистите са установили на място, че агрегатите, с които се оборудват компресорните станции са руските „Ладога-32”, което не могат да създадават налягането, нужно за преноса на синьото гориво по тръбите под Черно море.

Освен това журналистите установяват, че на една от шумно рекламираните компресорни станции е трябвало да бъдат монтирани четиринадесет такива агрегата, но в паспорта на обекта са отбелязани седем, а в действителност са монтирани само четири.

Всичките тези факти говорят за това, че Русия създава илюзията, че усилено строи европейския газопровод „Южен поток”, а всъщност изгражда местния „Южен коридор” като по този начин ще газифицира Краснодарския край и ще засили доставките за газопровода „Син поток”, който в момента носи загуби, твърдят авторите на репортажа за СКАТ. Нещо повече – според тях проектът “Южен поток” е и технически неизпълним.

Свързани публикации

1 Comment

  1. пишман националисти правят поръчково предаване с пълни лъжи. Теб що ти е ако те си газифицират държавата? Гражданино Балевски, поне не се прави на националист.

Leave a Reply

Your email address will not be published.