Newsweek Polska: Янукович е искал армията да смаже протестите в Украйна

Преди отстраняването си от власт украинският президент Виктор Янукович е кроил планове да изпрати хиляди полицаи и войници за потушаване на протестите в Украйна, предаде Newsweek Polska, като се позова на излезлите в нощта на понеделник срещу вторник документи. В информацията, цитирана от агенция “Фокус” се посочва, че украинските медии се се добрали до хиляди документи в резиденцията на Виктор Янукович в околностите на украинската столица Киев. Част от тях се появиха вече в интернет.

Междувременно УНИАН цитира изказване на представителя на Белия дом Джей Карни. От думите на говорителя става ясно, че според властите в САЩ действията на отстранения от Върховната Рада украински президент Виктор Янукович са подкопали легитимността му като държавен глава на Украйна.

“Нямаме данни къде се намира в момента господин Янукович. Той беше законно избран президент, но действията му подрониха легитимността му”, заяви Карни.

В същото време продължава критиката от Москва по повод развитията в Украйна, които Русия определя като въоръжен преврат и военна промяна на реда. В Кремъл продължават да наричат Янукович президент и обявиха, че ще издават по облекчена процедура руски паспорти на украинци с руско самосъзнание.

Съобщения за напрежение пристигнаха и от Харков. Тази нощ в града са избухнали сблъсъци между привърженици на „Майдана” и на Янукович, съобщи Нова телевизия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.