Неуспех на преговорите ГЕРБ-ДПС, разговорите продължават

До момента няма съгласие за идеята на ДПС да се върви към промяна на Конституцията с изцяло нов законопроект, предложен от тях. Това бе обявено след разговора между премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан. Обмяната на мнения завърши в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, където към лидерите на ГЕРБ и ДПС се присъедини и съпредседателят на реформаторите Радан Кънев.

Часове преди днешните консултации лидерът на ДПС Лютви Местан обяви в ефира на bTv модифициран вариант на идеята на Движението за изцяло нов проект за промени в Конституцията, който би бил подкрепен преди местния вот, но само ако се изтегли сегашният проект и още днес се внесе нов, на който ДПС ще е съвносител.

Това ново предложение на ДПС не е било одобрено от Бойко Борисов.

Борисов заяви, че разговорите ще трябва да продължат поне до края на тази седмица, тъй като трудно ще може да се постигне консенсус. По думите на премиера, провалът на конституционната реформа ще бъде провал и на съдебната реформа. Бойко Борисов също даде да се разбере, че е голяма вероятността и изкушението да влезем в изборите в пълна конфронтация между основните политически играчи и именно за това ще бъде виновно несъгласието по конституционната реформа, предаде БНР.

След края на разговорите в тристранен формат ГЕРБ-ДПС-РБ Радан Кънев обяви пред представителите на медиите, че ще резюмира “разликата” в позициите, тъй като към настоящия момент само те са това, което може да се резюмира. По думите на Кънев, групата на Реформаторския блок не е имала време да се събере “предвид изненадващото, по същността си конструктивно, но към настоящия момент за нас неприемливо предложение на ДПС”. Според Кънев в разговора е имало поредица принципни разминавания, свързани с правните последици от конституционната реформа.

Лидерът на ДПС Лютве Местан също не скри скептицизма си.

“В сравнение с предишни водени разговори, моята констатация е за отстъпление от възможността за постигане на консенсус в настоящия парламент. Надявам се, да не съм прав, но това е първото впечатление”, каза Местан. – “В този процес всеки трябва да направите своите стъпки, не казвам непременно компромиси. Всеки трябва да положи усилия в името на националния интерес”, изтъкна политикът и подчерта, че в ДПС са готови да подплатят своя ангажимент на активен съучастник в конституционната реформа чрез полагане на всичките 36 подписа на депутатите от групата под нов проект за промени в основния закон.

“В противен случай, дори внесеният в парламента за гласуване в петък законопроект да събере 160 гласа, той ще се движи по една продължителна и мъчителна процедура и едва ли ще завърши с успех, като процедурата вероятно ще приключи едва към края на годината”, прогнозира Местан, цитиран от БГНЕС. Лидерът на ДПС пак защити тезата си, че алтернативният подход, предлаган от ДПС има за цел ускоряване на съдебната реформа, като се стъпва върху “общото консенсусно поле”, очертано от премиера Борисов, а реализацията на този нов проект може да приключи преди местните избори, макар и с цената на едно извънредно заседание на парламента по време на лятната му ваканция.

В противен случай има риск конституционната реформа да се провали, което ще бъде изключително лош знак за България, каза Лютви Местан.

На практика най-голяма неотстъпчивост е била демонстрирана от Реформаторския блок, стана ясно от изявленията след днешните консултации. Радан Кънев бе категоричен, че реформа във вида, предложен от ДПС, в момента няма как да се приеме. По думите му, дори само разговорите за нов конституционен проект биха били отстъпление от това, за което настояват реформаторите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.