Нешка Робева: Борисов да се отърве от глупаците около себе си

Правителството връчва орден “Стара планина” или да награди, или да унижи и смятам, че искат да ме унижат. Тази позиция зае треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева по повод отказа й да бъде наградена с най-високото държавно отличие. Преди ден тя оповести позицията си, след като стана ясно кои министри са гласували „за” и кои „против”. Треньорката беше предложена от министъра на културата Вежди Рашидов по идея на инициативен комитет за заслуги в областта на културата.

Достойнство или дрънкулки

„Нямах друг избор освен да върна ордена. Човек трябва да реши дали държи повече на достойнството или на дрънкулките, които кой знае по какви критерии се раздават. Не искам да обиждам институцията или отличието, но трябва да се помисли процедурата”, категорична беше тя. По думите й става ясно, че мотив за отличието е предстоящата й 70-годишнина и това е последна възможност държавата да я награди.

„Обиди ме човешката глупост. Такъв орден не може да има. Не съм просяк и смятам, че имаелемент на гнусотийка и глупост и да я приема бих била унизена. Явно министрите знаят повече за Нешка Робева”, допълни треньорът с уточнението, че обсъждането на правителството е било умишлено разгласено. Тя смята, че трябва да се променят правилата по присъждането на ордена и евентуално народът да определя.

Бареков – най-голямата грешка

По повод участието на Робева в политиката и подкрепата й за проекта на Николай Бареков „България без цензура” тя беше категорична, че това е най-голямата й грешка. „Кой от всичките в Министeрски съвет не са били в положението на Бареков. Всички се клеха и всичко е пазарлък”, обясни тя, акцентирайки, че наградата не идва заради  политическия й живот и е ясно, че има гаф и че не може да го приеме.

Нешка Робева призова премиерът Бойко Борисов да се отърве от „глупаците около себе си и „ако правят нещо да го правят като хората”. По време на обсъжданията на ордена в МС стана ясно, че Борисов е подкрепил награждаването й, а според треньорът той има най-голямо основание да каже не. „Не съм крила отношението си към ГЕРБ и ръководството им”, обясни тя.

„Не съм дошла да критикувам управлението, против съм този начин на работа. Да си наложим един нов Тодор Живков …ама няма. Той Бойко може и да прилична на него, но онзи беше хитрец и знаеше как да разбърка плъховете в торбата за да не я прегризат”, обясни тя.

По думите й е имало още едно предложение за награждаване с високото отличие – по повод 100-годишнината от рождението на Васил Левски. Тогава също го е отказала. Самата тя беше категорична, че има „кош с отличия” и още едно не й е нужно. „При всичките години съм оцеляла защото имам подкрепата на народа си. И колкото и да звучи самохвално имам любовта на народа си. Всичко, което правя го правя под прожекторите”, заяви тя.

Ето и пълният текст на писмото на Нешка Робева.

До МС на Република България

До българските медии

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове.

Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?!

Заслужава или не заслужава?!

За какво заслужава и за какво – не?!

За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 г. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.

Преживяла съм от “Осанна”, до “Разпни го”, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат “обикновени хора”. Каква по-голяма награда от тази?.

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство…

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това – не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета – зарадвах се, разбира се…

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

С уважение Нешка Робева.

18, 05, 2016 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.