В Борисовата градина неонацисти пребиха възрастен мъж пред внуците му

Мъж на 67 години е със сериозни наранявания след побой в Борисовата градина в петък. Побоят се е случил пред очите на двете внучета на мъжа – момче на 11 и момиче на 7 години, съобщи за Marginalia Петър Иванов, който е син на пострадалия и баща на децата. След нападението пострадалият е прекарал тежка операция, за да бъде спасено окото му. 7-годишното момиченце се страхува да излиза от къщи.

Полицията е уведомена за случая, направени са и медицински изследвания. Адвокат на пострадалия е бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

В петък привечер възрастният мъж се разхождал с внуците си в района на пързалката, известна като „Слончето“, и кафенето на ЦСКА. Същия ден на 11-годишното момче, което има операция поради травма на крака, е направена превръзка. Докато се занимава с по-малката си внучка, мъжът забелязал, че момчето е заобиколено от група от петима неонацисти при кафето на ЦСКА и сваля превръзката си. Един от неонацистите имал на кръста си татуировка с надпис „Blood and Honour“. Детето било видимо уплашено. Приближил се и чул членовете на групата да го наричат „циганче“ и „мангалче“ и да твърдят, че нарочно си е сложило превръзка, за да проси.

„Заплашили сина ми, като го наричали циганин, мангал и т.н. Накарали го да свали току-що сменената превръзка шитата си рана на крака, за да докаже, че не симулира за да проси“, разказа Петър Иванов в коментар във Facebook.

„Blood and Honour“ e международна неонацистка мрежа, която има и български клон – „Кръв и чест“. Забранена е в някои страни, между които Германия и Испания.

Без възрастният мъж да е говорил с групата неонацисти, те започнали да го блъскат. Съборили го на земята и го ритали в главата, мъжът загубил слуховия си апарат, очилата му паднали, внукът му събирал парчетата от телефона между масите на кафето.

Друг от седящите на кафето на ЦСКА се намесил и казал на биячите да престанат и да се махат. Групата се оттеглила. Пострадалият човек и внучетата му започнали да се отдалечават. На двадесетина метра възрастният мъж се обърнал назад и видял как един от групата го настига и го удря в лицето така, че очилата влезли в очите му. После отново го съборили на земята и го ритали, включително в главата.

След ударите в главата мъжът загубил паметта си за известно време. Следващият му спомен е, че се намира в района на площад „Журналист“, целият в кръв. Опитвал се е да се прибере вкъщи с децата, но заради състоянието му били повикани полиция и линейка. Дошъл екип от IV РПУ, пострадалият е откаран с линейка.

Децата са оставени сами на улицата, на грижите на случайни минувачи.

В болницата лекарите повече от два часа се борили да спасят окото на мъжа, в което са се врязали очилата. По думите на лекарите окото е било изместено от мястото му. Мъжът пие лекарства за разреждане на кръвта след прекарана сърдечна операция и е било много трудно кръвоизливът да бъде спрян.

Въпреки че възрастният мъж е подписал показанията си пред полицията, по думите на сина му той е останал с впечатление за несъответствие между записаните от полицията показания и реалните му думи. Например не е записано твърдението му, че нападателят е вкарал очилата в очите му с удар.

Вчера сутринта пострадалият е изписан от болницата.

Семейството е от български етнически произход. Децата и родителите живеят в Австрия и са дошли в България за лятото. Обвиненото че проси момче учи в частно училище, занимава се активно със спорт и е шампион по ски за възрастовата си категория в Австрия.

„Това е група за политически натиск“, изрази личното си мнение за побоя пред Marginalia Петър Иванов, синът на пострадалия. Според него „няма нищо по-логично“ от това преди избори да се провокира напрежение и да се насажда страх у хората.

Това не е първият случай на побой от страна на неонацисти в Борисовата градина, нито в центъра на София. През 2008 г. студентът по право Михаил Стоянов беше убит в близост до алея „Яворов“ от двама неонацисти, които, по собствените им признания, „прочиствали парка от гейове“. Седем години по-късно те получиха осъдителни присъди на първа инстанция. През 2011 г. момче беше бито в Борисовата градина, защото е с розова коса. Есента на същата година на „Пиротска“ беше пребит българският гражданин Георги Димитров – Метин, защото биячите го взели за бежанец. След побоя той изпада в кома, прекарва 7 месеца в болница. По информация на „Дарик“ от март 2015 Георги Димитров е „с множество парези на крайниците, сериозни говорни затруднения и невъзможност сам да се грижи за себе си“. През октомври миналата година бременна българка и съпругът и чужденец бяха бити в близост до Народна библиотека, защото тя му е казала „обичам те“ на английски. Многобройни са случаите на атаки срещу роми и мигранти.

На 14 юли делото за побоя в трамвай 20, в който преди повече от 5 години неонацисти пребиха с метални пръти младежи, отиващи на митинг в защита на чужденците, защото не харесват политическите им убеждения, не тръгна за пореден път. То беше върнато на досъдебното производство с аргумента за „пропуски на прокуратурата в обвинителния акт“.

През февруари международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ обърна внимание в доклада си „Пропускайки същественото: липса на адекватно разследване на престъпленията от омраза в България“, че престъпленията от омраза в България по правило не се разпознават, а се третират като „хулиганство“.

(Източник: www.marginalia.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.