Необитаемите жилища в София са 24%

Въпреки непрестанната вътрешна миграция към големите градове броят на необитаваните жилища в тях е голям. Т. нар. тъмни прозорци в София са 24% от жилищата, информира в. “Сега”.

В Софийска област те достигат 48%. Значителен е процентът и във Варна – 30 на сто, и в Пловдив – 26 на сто.

Това сочат данни от доклад на Евростат за демографската карта на Европейския съюз, публикувани през миналата седмица.

Данните се доближават до изводите от доклад на Световната банка, направен по поръчка на българското регионално министерство и публикуван в началото на ноември миналата година, когато стана ясно, че близо 1.2 млн. жилища в България са необитавани. Това е приблизително 1/3 от броя на всички жилища у нас. В големите градове необитавани са средно една четвърт от жилищата, но в селските райони процентът е далеч по-висок – средно 43%.

В същото време според доклада на Световната банка

41% oт бългapитe живeят в пpeнaceлeнo жилищe.

Пpи дoмaкинcтвaтa, кoитo ca в pиcк oт бeднocт, пoлoвинaтa oт вcички хора, 80% oт дeцaтa пoд 18 гoдини и 59% oт тeзи мeждy 16 и 29 гoдини, живeят в дом, кoйтo ce cчитa зa пpeнaceлeн. 82% oт нaeмaтeлитe cъщo живeят в aпapтaмeнт, в кoйтo имa твъpдe мнoгo хора. Над 3/4 oт aпapтaмeнтитe в cтpaнaтa ca в сгради, по-стари от 30 гoдини и не са поддържани. Причина за това са няколко фактора: липca нa зaинтepecoвaнocт зa oбщитe плoщи, нeплaщaнeтo нa тaкcитe oт oтcъcтвaщи coбcтвeници и очаквания, че дъpжaвaтa тpябвa дa се пoгpижи за това.

Тенденцията за миграция към градовете продължава да се задълбочава, показват още данните на Евростат. Към 2016 г. жителите на градовете в България са нараснали до 75% от общия брой на населението. За около 65 години селата у нас са се опразнили значително, като са загубили 6 млн. души за сметка на градовете.

Днес над 5 млн. души живеят в града за сметка на 1.8 млн. души в селата.

Тази миграция е крайно неравномерна. Единствено София и Варна са градовете, чието население трайно расте през последните години. Ръстът в столицата е 30%, а в морския град – около 10%. На другия полюс са Враца и Видин. В най-обезлюдените градове спадът на населението е -23% за Враца и -22% за Видин.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.