Ненчев: ДАНС проверява втори генерал по анонимен сигнал

Военният министър Николай Ненчев съобщи, че ДАНС извършва проверкa на втори генерал от Българската армия, което може да доведе до отнемане на допуска му до класифицирана информация заради подаден срещу него анонимен сигнал. В студиото на bTv министър каза, че е разговарял вече по случая с шефа на ДАНС Димитър Георгиев, но отказа да съобщи името на проверявания военноначалник.

Преди седмици бе отнет допускът до класифицирана информация на ген. Димитър Шивиков заради започналото разследване срещу него, което принуди генералът, спряган за наш представител в щаба на НАТО в МОНС, да подаде рапорт за напускане на армията.

Заплахите за България не идват само от конфликта в Украйна или настъпването на „Ислямска държава”, в три от съседните ни страни има опасност от политическа нестабилност, която може да се отрази и на нас. Вижте какво се случва в Гърция, в Македония, в Турция. Това коментира министърът на отбраната Николай Ненчев, оправдавайки по този начин планираните предстоящи съвместни военни учения в България с партньори от НАТО. Според него в общите учения няма нищо изненадващо, но се е създала истерия, която се преекспонира от определени заинтересовани кръгове. По думите на министъра не се знае дали съседите няма да изпаднат в политическа криза, която би могла да се отрази и на нас. Като тежка описа той ситуацията в Турция, където все още няма правителство. „2,5 милиона бежанци има в момента в Турция. Само 100 000 да решат да минат в България, ще създадат огромни проблеми и ще се наложи да искаме помощ от партньорите от ЕС и НАТО”, посочи Ненчев. Той за пореден път уточни, че 14 танка ще бъдат разположени временно в България за провеждането на предстоящите учения, като след това бронираната бойна техника ще бъде прехвърлена в Румъния.

В Министерство на отбраната няма постъпило искане за постоянно разполагане на техника на НАТО в България, подчерта министърът на отбраната. Ненчев допълни, че в споразумението с НАТО от 2006 г. е ясно обозначено в кои случаи можем да приемаме чужда техника в България.

Министър Ненчев коментира е наболелия проблем с изтичащия ресурс от летателни часове на изтребителите на ВВС.

„Ще си охраняваме сами въздушното пространство с наличната техника. Този въпрос е решен”, подчерта министърът на отбраната. Той обясни, че има пълната подкрепа и съпричастност на премиера Бойко Борисов и вероятно още днес ще получи мандат за закупуването на нови многоцелеви самолети.

В известно противоречие със заявеното, Николай Ненчев каза още, че все пак има вероятност и да се обърнем към страни-съюзници с предложение за съвместна охрана на въздушното пространство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.