НЕК прави още задгранични дружества, за да увеличи износа

Нови задгранични дружества ще създава НЕК, за да възстанови позициите си на регионален износител на електроенергия, съобщи БНР от Раднево. Новината идва на фона на информацията, че заемите, раздадени от БЕХ на НЕК за разплащане с производителите на ток вече са надхвърлили 900 милиона лева. Това съобщи изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев на пресконференция в седалището на „Мини Марица изток“. По думите на Йончев става реч за мерки, залегнали в оздравителната програма на НЕК и една от тях е регистрация на дружества в Сърбия и Румъния, за да се улеснят условията за износ на ток. Шефът на БЕХ обясни, четова ще са съвместни дружества, подобни на това, което вече имаме с Гърция.
Продължението на лошите новини от енергетиката е, че от дружествата в състава на БЕХ две продължават да са със загуби – НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Заемите, които БЕХ предоставя на НЕК са основно за разплащане с производителите на ток в източномаришкия басейн.
ТЕЦ-овете дължат на „Мини Марица изток“ над 100 млн. лева за доставка на въглища, от своя страна минното дружество има неизплатени задължения към други фирми за над 30 милиона лева.
Утре фирмата-оценител на „Ремотекс“-Раднево трябва да представи в БЕХ предварителните резултати от оценяването на частното дружество. Едва тогава държавата ще реши дали да придобие дял от него или ще прехвърли изцяло ремонтната дейност в „Мини Марица изток“, съобщи още Иван Йончев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.