Недоволни превозвачи направиха жива верига пред КПП “Кулата”

Недоволни от блокадата превозвачи направиха жива верига пред КПП "Кулата"

И днес, за пореден ден, през граничните пунктове „Илинден-Ексохи“ и „Кулата-Промахон“ се пропускат само леки коли и автобуси, но не и камиони.

Десетки български превозвачи са блокирали с жива верига района преди зоната за проверка и контрол на граничния пункт “Кулата” и не пропускат никакви автомобили в посока Гърция. Блокадата е в отговор на продължаващия протест на гръцките фермери и липсата на информация за действията им за блокиране на движението през граничните пунктове с България.

Всеки ден правим всичко възможно, за да оказваме натиск, през различни институции, върху гръцкия кабинет. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с протеста на гръцките фермери и блокадата граничните пунктове на българо-гръцката граница.

Според министър Митов, проблемът се корени във вътрешнополитическото напрежение в Гърция и гръцкото правителство видимо не може да овладее ситуацията.

„Цяла Гърция е блокирана. Блокирани са всички граници. Има огромен проблем с два закона, които гръцкото правителство е внесло”, обясни Митов и уточни, че голяма част от обществото е против тях. Във връзка със загубите, които държавата ни генерира от блокадата на границата и евентуалната им компенсация, българският външен министър препоръча българските превозвачи, които са претърпели загуби, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища. “Това не е невъзможно, но в момента обсъждаме колко реалистичен е този вариант и какво би донесъл той”, каза Митов, цитиран от “Фокус”.

Гръцките власти не предоставят информация за графика на блокадите по граничните пунктове с България, въпреки че поеха този ангажимент, съобщи по радио „Фокус“ областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По думите му освен националните превозвачи, цялата Благоевградска област търпи загуби. Засегнати са туризмът в Банско и Разлог, както и търговията в гранични градове като Петрич и Сандански, добави областният управител.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.