Недипломатично от Вигенин: Не ЕС ще решава за “Южен поток”

Дали да има "Южен поток" не е въпрос, който ЕС решава – това е въпрос на споразумение между Русия и част от страните-членки на ЕС. Това коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин в предаването "Животът и други неща" на БНТ. Първият дипломат на България изтъкна, че от наша гледна точка изискванията на Еврокомисията са спазени. По думите на Вигенин, България отдавна е заявила, че това, което се случва с "Южен поток", не противоречи на европейските изисквания.

Все пак дипломат №1 се застрахова, като уточни, че при подписването на договора  с „Газпром” водещата роля не е на МВнР, защото тук става въпрос за въпроси от компетенциите на Министерството на енергетиката.

Кристиян Вигенин даде ясен знак, че МВнР няма намерение да бърза или да предприема спешни действия във връзка с декларацията на ЕК, че двустранните договори между Русия и страните-участнички в проекта „Южен поток” не отговарят на изискванията на така нар. Трети енергиен пакет.  

Заявлението на ЕК със забележки към проекта "Южен поток" предстои да бъде анализирано през следващата седмица, обяви министър Вигенин пред БНТ. – Нека да анализираме заявените съмнения и тогава да видим дали се налага предоговаряне, каза шефът на българската дипломация.

„На този етап нямаме външнополитически проблеми. Сега сме на етап, когато трябва да се реализира строителството на "Южен поток". Не е приятно, но може да се забави строителството. Нека изчакаме анализа си и тогава ще заявим каква ще е позицията ни", допълни Кристиян Вигенин.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.