Не пуснаха мъж от ромски произход до басейна в Белчин баня

Христо Николов, който е ром, не е бил допуснат да ползва басейна в самоковското село Белчин баня с аргумента, че съоръжението е само за притежатели на клубни карти, които всъщност давали право да се купуват билети за басейна.

„Попитах любезно дали мога да ползвам басейна и жената, която работеше на касата, ме изгледа особено и замълча. Казаха ми да изчакам, а през това време зад мен други хора влязоха в басейна. Това ме възмути. В един момент дойде управителката и ми каза, че не мога да ползвам съоръжението, защото то е достъпно само за хора с клубни карти, а картите се взимат преди началото на сезона, а в същото време аз виждах, че никой нищо не показва, когато влиза в басейна”, разказа пред Нова ТВ” Христо Николов.

Той си тръгва, но решава да направи експеримент, за да разбере дали става дума за лично отношение или дискриминация към всички представители на ромската общност. Николов моли трима негови близки да отидат до басейна. На тях им отказват достъп със същите аргументи – необходими са клубни карти.

„Имам неправителствена организация, председател съм на фондация и се занимавам с интеграцията на ромската общност в България. Не съм очаквал, че това ще се случи на мен”, заяви Христо Николов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.