Не бива да реагираме на ЧЕЗ като на пловдивския доктор

Тъкмо дадох интервю на БНР, уж за закона за енергетиката, а повечето се оказа за казуса ЧЕЗ. Нали с доктора, 3 март, патриарха и роклите всичко се изясни, сега можем да си се върнем на думата. Какво казах:
1. Впечатлен бях от позициите на Теменужка Петкова, Иван Иванов и Делян Добрев, които говориха преди мене и които заявиха много ясна позиция за либерализацията на енергийния пазар.
2. Не бива да реагираме на ЧЕЗ като на пловдивския доктор.
3. Неразумно е държавата да се намесва в енергийни дружества със собственост.
4. Работата на държавата е да бъде уверена, че разполага със законовите, регулаторни и институционални инструменти, за да наблюдава сигурността на енергийната система, да предотвратява кризи и да се намесва при сериозен проблем. Собствеността не само не помага за подобна намеса, тя пречи.
5. Законът за енергетиката трябва да отрази и улесни не само настъпващата либерализация, но също и регионализация на енергийния сектор.
6. Енергетиката се променя радикално, евтините възобновяеми енергии ще залеят скоро пазара и ние трябва да сме подготвени пазарно, регулаторно и технологично за подобен преход, който вече се случва.
7. Нито в България, нито в региона има място за нова атомна централа. Много скъпо и пазарът ще я изхвърли. Ще плащаме много.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.