НДСВ: Политическият егоизъм на Борисов му пречи да е държавник

НДСВ предупреждаваше месеци наред, че задълбочаването на икономическата криза ще доведе социална криза и, колкото и да не ни е приятно, се оказахме пророци. Но не докрай. Не допускахме, че и социалната криза ще премине в гражданско неподчинение. Политическият егоизъм на Бойко Борисов не издържа на напрежението и политическата криза дойде бързо. Това се посочва в декларация с оценка на събитията в страната, приета на извънреден Политически съвет на НДСВ. Оценките, които бившата партия на премиера в оставка дава за него са повече от критични:

Освен хвърлената оставка 4 месеца преди изборите, Борисов демонстрира „народната” любов на своите, а те бяха с доволни лица и партийни знаменца, слезли току що от рейсовете с табелки „случаен превоз”. Премиерът, вече в оставка, изпадна отново в противоречие сам със себе си. От трибуната на парламента предупреди, че всеки, който не мирува, ще се счита за провокатор и веднага той самият провокира етническия мир с необоснованото предположение, че „по него” имало организиран атентат, ама той си мълчал цели 4 години. Сега, в последните дни на този издъхващ от немощ парламент, премиерът в оставка иска да се образува ен-тата комисия и да разследват сигнал, свързан с действия на Ахмед Доган.

НДСВ оценява тежката ситуация в страната като резултат от некадърното управление на ГЕРБ, докарало българите до просешка тояга. Ходът с оставката на правителството на пръв поглед изглежда логичен, но не героичен жест. Зад него се крие пълната безотговорност на премиера за живота на хората и неутолимото му желание пак да управлява. Гражданите искаха да се промени нещо, за да могат поне сметките си за ток да плащат. С настъпилата политическа криза обаче хората ще трябва да чакат изборите, ново правителство, то да заработи и чак тогава да започнат действия в полза на народа.

Разликата между държавническо и партийно мислене е сериозна. И тя не е в полза на Борисов и ГЕРБ. Надяваме се Борисов поне малко да е научил от Симеон Сакскобургготски. Когато през 2009 г. НДСВ загуби изборите и остана извън парламента, лидерът ни доблестно и без шум подаде незабавно оставката си. Сега Борисов си организира контрапротест, каквото и да означава това и превърна пълния си провал на кормилото на държавата в балкански цирк.

НДСВ оценява тежестта и на ситуацията на улицата – непредвидима, объркана и с неясни искания, освен едно – по-добри доходи и работа. Смятаме, че България през прехода не е била тласкана в толкова сложна и многостранна криза. Включително има опасност анархистични уклони да завладеят улицата.

В разгара на политическата криза по-важно е партиите и институциите да действат правилно и отговорно, да спазват закона и да поставят на първо място гражданския мир. За НДСВ важен въпрос е гарантирането от президента и служебното правителство на честни и прозрачни, законни избори. Затова сега питаме: Ще могат ли институциите и съдебната власт да ги гарантират? Ще останат ли назначените от ГЕРБ лоялни на закона или ще са лоялни на патрона си? Практически, ако някоя работа беше свършена докрай в мандата на ГЕРБ, това е разрушаването отвътре на институциите и оглавяването им от верни на Борисов и Цветанов хора.

В декларацията се изтъква, че двата месеца до изборите ще са много напрегнати и заради скъсения хоризонт, и заради многото неизвестни. От НДСВ казват още:Има обаче една добра новина – Цветанов няма да прави избори.

НДСВ предлага целите на служебното правителство трябва да са: Да запази гражданския мир и да няма сблъсъци; Да успокои партийния егоизъм, който е склонен да насърчава остри улични прояви; Да опази валутния борд; Да създаде условия за честни и прозрачни избори.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.