Назрява и бунт на лекарите в държавните болници

Лекарите и сестрите в столичната Александровска болница се готвят да протестират заради ниски заплати. В болницата все още не е подписан колективният трудов договор за 2013 година.

В открито писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Десислава Атанасова лекари от „Александровска” болница изразяват недоволство от управлението на сегашния директор Лъчезар Трайков. Писмото е изпратено в момент, когато в Министерството на здравеопазването, тече конкурс за директор на „Александровска болница”.

Служители от клиника Пропедевтика съобщават, че положението в болницата е много тежко, особено в тяхната клиника. Клиниката не е ремонтирана 20 години и работят при отвратителни условия. В писмото се казва, че директорът Трайков не е искал да се срещне с тях и да им обърне внимание, а хората масово напускат. От началото на януари са напуснали петима души. В писмото си те настояват за индексация на основните заплати, която е заложена в КТД, който Трайков е отказал да подпише. Хората молят за съдействие и искат нов директор на здравното заведение.

Същата е нагласата и в очната клиника на „Александровска” болница, според медици.

В насрочения за днес конкурс, освен досегашния директор Трайков, кандидати за директор са още хирургът проф. Николай Яръмов, който миналата година бе уволнен от болницата от здравния министър Стефан Константинов, след като пациенти се оплакаха, че лекарят им искал подкупи. Друг кандидати са братът на ексдепутата от НДСВ Олимпи Кътев – д-р Николай Kътев и д-р Силви Кирилов, който преди месец бе уволнен от здравната министърка Десислава Атанасова като шеф на Агенцията за трансплантации поради липса на резултати. Последният кандидат е д-р Костадин Ангелов от втора хирургия в болницата.

По-рано днес бе съобщено, че до дни болницата в Свищов може да затвори окончателно врати заради липсата на финансиране и натрупаните големи задължения. Там лекарите не са получавали заплати повече от 3 месеца, а болницата не може да си плаща задълженията.

Преди ден министърът на здравеопазването Десислава Атанасова призна, че дълговете на държавните и общинските болници в страната остават на тревожно високо ниво – около 340 млн. лв. Редица лечебни заведения са пред фалит.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.