Наводненията в Македония взеха жертви

Петима души загинаха при наводненията, които в понеделник засегнаха района на град Тетово в Западна Македония. Сред тях са момиче на 14 и момче на 10 години. Другите три жертви са от село Шипковица, потвърди Центърът за управление на кризи.

От полицията в Тетово съобщили, че безжизненото тяло на 14-годишно момиче е било докарано в тетовската болница. Наносите от кал, вода и камъни в Голема речица изхвърлили тялото на 10-годишното момче, чиято самоличност се изяснява.

Положението в село Шипковица е най-критично, тъй като е съборен мостът и няма достъп до селото. Пътят Тетово – Яжинце в двете посоки е затворен за движение заради преливането на реката в село Доброще. Изданието отбелязва, че голям брой спасителни екипи с тежка механизация са изпратени в района на Тетово. Там се намират противопожарните служби, Центърът за управление на кризи и Дирекцията за защита и спасяване.

До Шипковица в понеделник не можеше да се стигне заради свлачище, което блокирало пътя, а селото е без ток.

Бурята доведе до затваряне на пътя към Попова Шапка, пътя Тетово – Яжинце, както и между селата Горно Орашие, докато в Доброще придошлите води съборили и отнесли бетонния мост, съобщават македонски медии.

Дъждът и вятърът причиниха щети и в Тетово, наводнени бяха улици и къщи, имаше повредени покриви, а от паднали дървета и клони има и пострадали автомобили.

Придошлите води на река Пена преляха на много места в Тетово и околностите му, като най-критично бе положението край моста на булевард “Индустриска”. Заради голямото количество камъни и дървета, затрупали пространството под моста, реката преляла по булеварда, наводнявайки околните къщи, магазини и други обекти. Всички служби са на терена и работят за разчистване и саниране на последиците от бурята, обхванала района.

Изданията отбелязват, че премиерът Никола Груевски е заминал снощи за Тетово, след като градът беше обхванат от силната буря. Той посетил Голема речица, където щетите от наводненията са огромни.

За днес беше насрочено специално заседание на македонското правителство за последиците от наводненията. Бяха разгледани мерки за справяне с последиците от бедствието и за оказване на помощ за населението.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.