Наводненията в Източна и Централна Европа вече взеха 50 жертви

Наводненията в Източна и Централна Европа вече взеха над 50 жертви, а водната стихия далеч не е овладяна. Под вода са 23 000 квадратни километра в Босна и Херцеговина, Източна Хърватия и Сърбия. В Хърватия загинаха двама души, а двама се водят за изчезнали. В Босна и Херцеговина броят на жертвите достигна 27 души, а в Сърбия – 17. В Чехия и Полша дъждовете също повишиха нивото на реките. В Чехия стихията взе две жертви, обобщи “Фокус”.

25 070 души са евакуирани в Сърбия заради наводненията. 7800 души са евакуирани на територията на Обреновац. Досега са потвърдени 17 жертви, от които 12 са в Обреновац.
Дъждът в столицата Белград е спрял да вали. Съществуват сериозни опасения, обаче, че в Сава ще нахлуе приливна вълна от Босна и Херцеговина и Хърватия.
Спасители от 17 страни участват в акцията по спасяване на засегнати от наводненията в Сърбия. Има екипи от Русия, България, Словения, Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Македония, Черна гора. Хеликоптери са пристигнали от Германия, Швейцария, Беларус и Македония. Очаква се да пристигне и самолет с хуманитарна помощ от ООН. Русия вече е изпратила хуманитарна помощ.
Наводненията в Босна и Херцеговина активираха над 2000 свлачища.
Нивото на водите на река Висла при полския град Сандомиеж е критично високо и е достигнало точката, при която трябва да бъде обявена тревога.
Двама души загинаха в придошлите води на реките в Чехия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.