Навлизането в Крим е било планирано

Навлизането на руски войски в Крим е планирано още преди две години. Това твърди в интервю за БНР украинският капитан 1-ви ранг от запаса Константин Афанасиевич.
“Тази операция се нарича “Руска пролет” и тя е планирана доста отдавна.
Преди две-три години започнаха да се появяват едни странни организации, които се занимаваха с въпросите, както те ги наричаха “по разширяването на руския свят”.
Това, както знаете, е идея на Путин. Изстъпленията в Херсон, Николаев, Харков, Донецк, Луганск – всичко това е инспирирано отвън”, казва Афанасиевич.
Снощи руският президент Владимир Путин е разговарял с американския си колега Барак Обама във връзка с кримската криза.
Обама е предложил изпращането на
международни наблюдатели на Кримския полуостров и изтеглянето на руските войски,
съобщи тази нощ високопоставен представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.
Източникът каза още, че САЩ няма да участват в срещата на върха на Г-8 в Сочи през юни, ако руските сили не се изтеглят от украинска територия.
По въпроса с кризата в Крим Обама е говорил цял час и с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата са обсъждали възможността за
включването на руснаци в новото правителство в Киев,
каза същият източник.
В телефонен разговор късно вчера и президентът на Китай Си Дзинпин изразил пред Владимир Путин увереност, че Москва в координация с други страни може да работи за политическо решение на кризата в Украйна.
“Китай подкрепя предложенията и посредническите усилия на международната общност, които допринасят за намаляването на напрежението”, цитира думи на Си пресслужбата на външното министерство в Пекин.
По повод същия разговор между Путин и Си от Кремъл съобщиха преди това, че двамата президенти са
имали “сходни” възгледи по темата за Украйна
и се изразили надежда, че “стъпките, предприети от руското ръководство, ще позволят намаляване на напрежението и гарантирането на сигурността на рускоезичните граждани в Крим и източните региони на Украйна”.
Путин разговаря по телефона и с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган Двамата са обсъдили “острата кризисна ситуация в Украйна, и по-специално развитието на събитията в Крим в последно време”, съобщиха пресслужбата на Кремъл и източници от офиса на турския премиер.
Ердоган подчертал, че разрешаването на кризата в страната е задача преди всичко на украинците, а нестабилността там ще има негативно влияние върху целия регион.
За преодоляване на настоящата криза
трябва да бъдат спазени основните принципи на международното право и междудържавните отношения,
е посочил Ердоган, според източници от офиса на премиера, цитирани от Анадолската агенция.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.