Навършват се 70 години от събитията на 9 септември 1944 г.

Днес се навършват 70 години от събитията на 9 септември 1944 година. Те дават огромно, буквално съдбоносно отражение върху развитието на страната през следващите 45 години. Въпреки дистанцията на времето оценката за случилото се на 9 септември 1944 година никак не е еднозначна. Според едни се е състоял военен преврат, според други е избухнало народно въстание, а според трети – социалистическа революция.

Към днешна дата в статията за тези събития в Уикипедия ги определя като “Деветосептемврийският преврат – насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., като е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев”.

Припомня се, че в историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание“, а оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.

Неоспорим факт е обаче, че след 9 септември 1944 г. настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста Берлин-Рим-Токио и попада в съветската сфера на влияние, променя се държавното устройство и от монархия страната става “народна република”, преминава се от пазарна към планова икономика, а частната индустриална и земеделска собственост се национализира.

В международен план България става член на Варшавския договор като система за колективна сигурност и на СИВ като система за международно коопериране и търговия.

До 90-те години България е определяна като един от най-верните съюзници на СССР.

1 Comment

  1. беше разорена и в оста на победените на 09.09.1944 г. Наред с Албания България беше най-бедната страна в Европа на 09.09.1944 г. През 1989 г. НР България беше средно развита европейска държава, със средно-европейски стандарт на живот. Днес, 25 години след като отрекохме държавната собственост, плановата икономика и социалистическата революция, България отново е най-бедната страна в Европа този път наред с Украйна, която е на път да ни задмине по бедност.

Leave a Reply

Your email address will not be published.