Навършват се 28 години от аварията в Чернобилската АЕЦ

Чернобил - 30 години по-късно

Днес се навършват 28 години от аварията в ІV блок на Чернобилската АЕЦ.
Обикновено тя се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година е сред двете събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Взривяването на ІV блок на АЕЦ става след необмислен и зле осъществен експеримент, нареден от ръководството на централата. Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Смята се, че между 0,05% и 0,1% от населението на земята е пряко засегнато и около 1% е косвено засегнато от аварията.

Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е струвала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда днешни), изсипани за по-малко от 6 месеца.

Над 600 000 запасняци, военни и граждани са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички заплахи (втори взрив, заразяването на река Припят, намаляване на радиоактивния прах и затварянето му в 30 километровата зона, ограничаването на опасността радиацията да бъде разпространена от животни, изграждането на обходна стена, изграждането на саркофага и т.н.) в опасната зона през първите 6 месеца. От тях около 25 000 са починали под 40-годишна възраст, а 200 000 са обявени за инвалиди.

Въпреки аварията, останалите блокове на АЕЦ в Чернобил продължават да работят и да произвеждат електроенертия, независимо от огромните рискове за здравето на персонала. Още на 22 май1986 г. в Москва евзето решение за възстановяване работата на 1 и 2 блок на Чернобилската АЕЦ. Двата блока се пуснато отново през октомври и ноември 1986 г. след приключване на програма по дезактивация на работните помещения.
На 11 октомври1991 г. пожар на турбогенератор 4 довежда до предсрочно закриване на 2-ри енергоблок. Пет години по-късно – на 30 ноември1996 г. окончателно е спрян 1-ви енергоблок.
Едва на 15 декември 2000 г. става окончателно спиране на 3-ти енергоблок, с което активният живот на Чернобилската АЕЦ приключва.

В резултат на аварията в Чернобил неустановен брой хора са заразени поради опита на правителствата в различни държави (това включва и България и Франция) да отрекат инцидента, или това че радиоактивен прах има в атмосферата им. Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години, спрямо статистиките, правени през 1970-те год.

Само в Русия над 1152 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип „чернобилски“ рак се наблюдава из цяла Европа, включително „незасегната“ Франция. По данни на изследвали проблема, само в Беларус има 300 000 родени след аварията деца, които страдат от проблеми причинени от нея, припомня справката в „Уикипедия”.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.