Научаваме кой е новият български патриарх на 24 февруари

 

 

 

 

 

 

 

Наближава нелекият избор на български патриарх. Според устава на Българската православна църква избирателният събор трябва да се състои до 4 месеца от кончината на патриарх Максим, т. е. до 6 март. Патриархът почина на 6 ноември на 98-годишна възраст. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в момента е наместник-председател на Светия синод до избора на нов патриарх. Изборът се извършва между трима митрополити, които трябва да получат гласовете на най-малко две трети от членовете на Светия синод на заседание, проведено не по-малко от 7 дни преди насрочения ден на събора. Кандидатите трябва да отговарят на следните условия: да бъдат епархийски митрополити, да са не по-млади от 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години и да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

14 митрополити в Светия синод ще предложат 3-ма сред тях за нов български патриарх

14 са българските митрополити, членове на Светия синод. Те трябва да предложат трима от 14-те братя, които да участват на финалната права в изборите. Фаворитът на Събора ще бъде новият български патриарх – най-достойният сред равни.
Митрополитите в Светия синод по старшинство се подреждат така:
Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Западно- и Средноевропейски Симеон, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий.
 

Кои отпадат от надпреварата по формален принцип

По най-формален принцип от надпреварата автоматично се изключват дядо Николай и дядо Амвросий. Дядо Николай е млад – само на 43 г., а първото условие за заемане на духовния пост е възрастта – навършени 50 г.
Дядо Амвросий пък не е управлявал епархията си пет години, както изисква ал. 3 в член 40 от Устава на БПЦ. Останалите 12 братя до един са потенциални кандидати за поста и с почти еднакви шансове да бъдат избрани за Български патриарх.

Агентурното минало – факт или фактор в избора

Известен факт е съпричастността към Държавна сигурност на българските митрополити. Този въпрос увисна в публичното пространство точно преди година, когато през миналия януари Комисията по досиетата обяви, че членовете на Светия синод са били сътрудници на тайните служби. Тогава митрополитите се обединиха около тезата, че времето е било такова. Дали са били сътрудници или не са били, и било ли е възможно да бъдат духовници без да имат досиета, са въпроси, на които отговорите едва ли биха могли да бъдат еднозначни. Естествен е обаче въпросът: дали бъдещият патриарх няма да е ченге.
И ако се окаже такъв, как това ще се отрази на и без това разклатената ни християнска принадлежност – и у нас, и по света.
 

Процедурата по обявяването

На 24 февруари 2013 г. ще бъде канонично и уставно избран на Патриаршески избирателен църковен събор новият български патриарх и Софийски митрополит, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква. Програмата предвижда:
Между 11,45 и 12,00 ч. говорителят на Патриаршеския избирателен църковен събор или упълномощен от него представител на Българската Патриаршия пред акредитираните журналисти ще съобщи, че Българската православна църква има нов канонично и уставно избран Български патриарх и Софийски митрополит, ще обяви неговото име и извести резултатите от проведения на Патриаршеския избирателен църковен събор с таен вот.
В 12,00 ч. новоизбраният Български патриарх, придружаван от епархийските митрополити и епископите на БПЦ – БП с представители на духовенство, ще се отправят в литийно шествие за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
От 12,10 до 13,20 ч. щe бъде прочетен Актът-изложение за станалия Патриаршески избор и ще се извърши богослужебното чинопоследование по тържествената Патриаршеска интронизация със снемане на обикновените архиерейски отличия, възлагане на патриаршески инсигнии и бяла епанокалимавка на новоизбрания Български първойерарх и възкачването му на древния венцеславен трон на Българските патриарси.
13,55 – 14,05 ч. – Обща снимка на новоизбрания Български патриарх, Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, официалните представители на Българската държава, представителите на Дипломатическия корпус, членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор и гостите на БПЦ – БП.

Бюлетините

Изборът на нов български патриарх ще се осъществи чрез бяла бюлетина, на която ще бъде изобразен официалния знак на Светия синод. Имената на тримата кандидати за патриарх, които ще станат ясни в средата на февруари ще бъдат отпечатани на по-голямо разстояние помежду им. На бюлетината няма да се посочва кой от тях ще е първи, втори и трети. Избирателния събор ще се осъществи на 24 февруари, на който 142-ма делегати от всички епархии ще направят решаващия избор.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.