Националният литературен музей с изложба в Пазарджик за П. Р. Славейков

Националният литературен музей гостува на Регионалния исторически музей в Пазарджик с изложбата: “Да видят всички по света, че българский народ живее…”, посветена на 187-та годишнина от рождението на големия български поет и обществен водач Петко Рачов Славейков.

Изложбата показва  запазени ценни книги и редки издания от личната библиотека на  Петко Славейков, вещи, както и част от  уникалната етнографска колекция на големия българин. Всички материали са от богатия фонд на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови”, София.

Ще бъдат експонирани  писмени свидетелства, свързани с журналистическата и политическа дейност на големия възрожденец: Свидетелство на Петко Славейков като “чиновник за специални поръчения” при Сливенския губернатор, писма до видни личности, документи за участието на Петко Славейков във Великото народно събрание и изработването на Търновската конституция 1879 г.

Посетителите могат да видят и ценни издания, станали вече библиографска рядкост – Букварче от 1860 г.; “Песнопойка” от 1852г.; календари, астрономисани и написани от П. Р. Славейков, Смесна китка – периодическо списание, издавано в Букурещ, 1852 г. и други.

Изложбата ще бъде открита в 17 часа на 6 март и представена от нейния автор Здравка Никовска – главен уредник на къща музей “Петко и Пенчо Славейкови”, София.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.